kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
7 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Dernek başkanlığı tam zamanlı iş oldu... AMPD Başkanlığı, TOBB Perakende Meclisi Başkanlığı ile yurt dışı perakende örgütlerindeki görevleri bir yana, YKM'nin de Yönetim Kurulu Üyesi olan Nuşin Oral, biri 8, diğeri 5.5 yaşında iki çocuğuna üç ay sonra yeni bir kardeş getirmeye hazırlanıyor.

Sermaye gücü olmadan büyümeyi hazmetmek zor

Esen EVRAN
Esen EVRAN
Giriş Saati : 06.09.2008 23:50
Güncelleme : 07.09.2008 02:17
* Perakende sektörü alışveriş merkezlerinin de itici gücüyle çok hızlı büyüdü. Bu büyümenin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Hızlı büyümenin getirdiği hazmetme süreci yaşanıyor. Bu kadar hızlı büyüme sermaye gücü gerektiriyor. Mağazacılar da avm'lerin büyümesiyle bir anda orta ve büyük ölçekli hale geldiler. Bu bir yandan iyi bir şey. Çünkü ölçek ekonomisine sahip olmadan rekabetçi olunmuyor. Türkiye'de firmalar yakın zamana kadar küçük cirolar yaparken ölçek ekonomisinin avantajını yakalamak zordu. Ancak perakende sektöründeki şirketlere baktığınızda hâlâ ilk kurucular işin başında. Kurumsallaşmış bir durum yok, bir-iki istisna dışında. Böyle olunca da en ufak bir ekonomik dalgada, etkilenme kaçınılmaz oluyor. Öte yandan mağaza sayıları artıyor ve bu kadar büyük bir organizasyon bir kişinin iki dudağının arasında yönetilmeye çalışılıyor. Ben bunun uzun süreli böyle gitmeyeceğini düşünüyorum. Önümüzdeki 5 yıl perakende sektöründe kurumsallaşmanın artacağı bir dönem olacak.