kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
7 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Çocuğunuzun TV karşısında abur cubur yemeye alışmasını engelleyin.

Obez olmaması için okulda neler yediğini denetleyin!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Giriş Saati : 05.09.2008 22:43
Güncelleme : 06.09.2008 18:44
* Uykuda geçen uzun açlık süresinden sonra yapılan sabah kahvaltısının çocukların okul başarısını artırdığı bilimsel olarak gösterilmiştir. Taze meyve suyu veya süt, peynir, zeytin, ekmek ve yumurta kahvaltıda tercih edilebilecek başlıca besinlerdir.

* Çocuğunuzun kolalı ya da asitli içecekler tüketmemesi; kalsiyum emiliminin bozulmaması ve kemikleşmenin artması yönünden çok önemlidir. Bu yüzden süt ve sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.

* Abur cubur diye tabir ettiğimiz cips, çikolata ve şekerleme gibi gıdalar; mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Bunlar iştah kapatacağından, özellikle yemekten önce çocuğa kesinlikle verilmemelidir.

* Ailece sofrada yemek yeme alışkanlığı çok önemlidir. Yemek beraberce, makul bir sürede yenmeli ve çocuğa çok ısrarcı olunmamalıdır.

* Günlük yemeklerde et, sebze, meyve ve karbohidrat dağılımına dikkat edilmelidir. Okulda etli ve karbohidratlı yemek verildiyse; bunun evde sebze ağırlıklı yemekle dengelenmesine dikkat edilmelidir. Aşırı yağlı patates kızartmaları, ketçap ve mayonez gibi gıdalar kilo almaya neden olur. Besleyici değerleri azdır. Okul kantininde yemek yiyen çocuklarda, özellikle bu duruma dikkat edilmelidir.

* Özellikle sonbaharda ve kışın; vücudunun direncini enfeksiyonlara karşı artırmak için çocuğun vitaminden zengin besinler tüketmesi seğlanmalıdır.

* Çocuğun hayatına mutlaka fiziksel aktivite sokmalısınız. Beden eğitimi dersine önem vermelisiniz. Çocuk. 2 saatten fazla bilgisayar veya televizyon başında vakit geçirmemeli. 10-15 dakikalık spor araları verdikten sonra tekrar ders çalışmaya başlamalı.

* Obezite için kritik yaş; 6-7 yaştır. Vücutta yağlanma bu yaşda başlar. Özellikle okul beslenmeleri çocukların obezitesi yönünden çok önemlidir. Okul yemeklerinin kalorileri kontrol edilmeli, okul idareleri ile irtibatta olunmalı ve okul kantinleri denetlenmelidir. Avrupa Birliği ülkeleri de, artık bir salgın haline gelen obezite ile mücadele ederken, okulları denetimden geçirmektedir.