kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
6 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
MAHMUT ÖVÜR

CHP'nin ilk yerel seçim sürprizleri

Önümüzdeki yerel seçimler belki de en çok "siyasi transfer" in yaşanacağı seçim olacak. Genelde siyasi transferlere etik açıdan pek sıcak bakılmaz ama bu kez olanlar biraz farklı.
Bu kez olanlar ya "sol" birlik gerekçesiyle ya da "merkez sağda irtifa kaybeden" partilerin boşta kalan belediye başkanları ekseninde dönecek.
Ama sürprizler de bekleniyor.
İşte yılın belki de ilk sürpriz atağı:
CHP Genel Merkezi günlerdir sürdürülen özel görüşmelere bu hafta son noktayı koydu ve yerel seçimlerde etkili olacak iki önemli adım attı.
Bu adımlardan biri DSP'yi, diğeri de Anavatan Partisi'ni sarsacak.
Önce DSP'ye bakalım.
Türkiye'de "sol belediyecilik" dendiğinde ilk akla gelen isim Eskişehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen.
Büyükerşen'in Eskişehir'e neler kazandırdığı biliniyor. Bu nedenle her parti Büyükerşen'i kendi saflarına çekmeye çalışıyor. Bunu en çok isteyen de CHP'ydi.
Nihayet CHP'nin bu arzusu gerçekleşti ve Büyükerşen CHP'ye geçti.
Bir diğer güçlü isim ise yine DSP'li olan Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun... Başkan Torun da uzun süreden beri CHP ile özel görüşmeler yapıyordu. AK Partili Ordulu Bakan Hilmi Güler de Tosun'un peşindeydi. Ama o kararını CHP'den yana verdi ve önümüzdeki seçimlerde Orduluların karşısına CHP adayı olarak çıkacak.
Siyaset kulislerinde hızla yayınlan bu istifaların DSP'yi nasıl etkileyeceği bilinmiyor. Ayrıca yerel seçimlere DSP adına girilmesini savunan genel başkan Zeki Sezer'in bu ayrılıklara nasıl tepki vereceği de merak ediliyor.
Şimdi gelelim Anavatanlı başkanlara.
Onların durumu gerçekten hüzünlü...
Aylarca kendi cenahlarında yani merkez sağda bir hareket beklediler. Ama ne Anavatan Partisi ayağa kalkabildi, ne de eski Başbakan Mesut Yılmaz'a bağlanan umutlar gerçeğe döndü.
Onlar da sonunda seçimlerini yaptılar. Başta İstanbul Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün olmak üzere Taşdelen Belediye Başkanı Hüseyin Sipahi, Ömerli Belediye Başkanı Erdal Yılmaz (Mesut Yılmaz'ın yeğeni) ve Göktürk Belediye Başkanı Mustafa Gül CHP'ye geçti...
Anlaşılan CHP sadece İstanbul'da değil Türkiye genelinde önümüzdeki yerel seçimlere iddialı hazırlanıyor.