kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
6 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Grey's Anatomy'de kullanılan parçalardan oluşan albüm Grammy'ye aday gösterilmişti.

TV dizileri yeni müzisyenleri sunar!

SELEN ÇALIK
Giriş Saati : 28.08.2008 22:33
Güncelleme : 29.08.2008 18:58
Nip/Tuck, Grey's Anatomy ve Cold Case gibi çok izlenen televizyon dizileri, aynı zamanda seyircilere yeni müzisyenleri tanıtıyor, hatta yeni grupları keşfettiriyor!..
Müzikleriyle öne çıkan birçok dizinin arkasında Alexandra Patsavas adında Amerikalı bir müzik danışmanı var. Chop Shop Music Supervision (www.chopshoprecords.net) şirketinin sahibi olan Patsavas, kariyerine üniversite yıllarında menajerlik yaparak başlamış. 80'lerde okuduğu için indie-rock tarzında uzmanlaşmış. Kendi şirketini kurduktan sonra Roswell, Carnivale, Boston Public, Fastlane ve The O.C. gibi dizilerin yanı sıra John Tucker Must Die gibi filmlerin müzik danışmanlığını üstlenmiş. Patsavas ve ekibi, şu sıralar Grey's Anatomy, Private Practice, Chuck, Gossip Girl, Without a Trace, Rescue Me, Mad Men, Supernatural ve Numb3rs dizilerinin müzikleri üzerinde çalışmakta. Patsavas kendisine yüzlerce öneri parça geldiğinden zamanının büyük kısmını müzik dinleyerek geçiriyor. 'Beatles ayarındaki yeni mucizevi müzik grubunu gözden kaçıran kişi' olmak istemediğini söylüyor. Bunun dışında şarkıların programlarda kullanılabilmesi için gerekli kâğıt işlerini de Patsavas ve ekibi üstleniyor. Şarkıların zamanında ve bütçeye uygun olarak hazırlanması gerekiyor. Ayrıca editörlerle de toplantılar yapıp kararlar alıyor ve tabii ki dizide bizzat boy gösterecek olan grup ve sanatçıların ayarlanması görevi de ona ait. Bu da bazen 'canlı performans verilecekmiş gibi bir ortam' oluşturulmasını gerektiriyor. İnternet çok işine yarıyor, ama yararlandığı tek alan internet değil. Patsavas her zaman gözünü dört açıyor, kulüp kulüp geziyor ve konserleri kaçırmıyor.

THE O.C.
Tüm bu aktivitelerden yararlanıp adı hiç duyulmamış grupları bulup çıkarmayı çok seviyor. Yani Patsavas'ın yaptığı şey aslında Beverly Hills, 90210 dizisinde The Flaming Lips'in boy göstermesiyle moda olan televizyon ekranlarında müzik tanıtma akımını yeniden canlandırmak. Beastie Boys'un Ch-Check it Out isimli parçası radyolarda yayınlanmadan önce Patsavas'ın müzik danışmanlığını üstlendiği The O.C.'de dinleyici önüne çıkmıştı. Death Cab for Cutie dizi karakterlerince çok beğenilen bir grup olarak sık sık kulağımıza çalınırken Modest Mouse ve The Walkmen gibi gruplar da dizide bizzat göründü. Ünlü grup Beck de beş yeni şarkısının ilk defa dizide yayınlanmasını uygun buldu.

GREY'S ANATOMY
Müziğin ön plana çıktığı bir başka yapım da yine Patsavas'ın elinin değdiği Grey's Anatomy dizisi. Snow Patrol'un Chasing Cars ve The Fray'in How to Save a Life isimli şarkıları Grey's Anatomy'de kullanıldıktan sonra büyük başarı toplayıp ilk 5'e girdiler. ABD'de 2005 yılında gösterime giren dizide şu ana kadar Duffy, Anna Nalick, Butterfly Boucher, Adele, The Hereafter, Brandi Carlile, Anya Marina, Kate Havnevik gibi birçok grup ve sanatçının eserleri kullanıldı. Hayranları, popüler dizinin 25 Eylül'de yayınlanacak beşinci sezon ilk bölümünü merakla bekliyor. Bu esnada da internet üzerinden dizinin şarkı listelerini takip etmekten geri kalmıyorlar.

ŞARKILAR GERİ PLANDA
Tıpkı dizilerdeki karakterler gibi Alexandra Patsavas'ın hayatında da müzik büyük bir yere sahip. Müziğe gerçekten bağlı olduğunu fark edince bu reklam kokan işe önyargılı yaklaşan kişilerin bile fikirleri değişiyor. Kendi müzik zevkini öne çıkarmak gibi bir niyeti yok; her tarzın iyisini bulmasını biliyor. Patsavas, müziğin tek başına kötü oyunculuğu kurtaramayacağını, ancak iyi oyunculukla birleşirse akıllarda yer alacak sahneler yaratabileceğini söylüyor. Ayrıca dizi müziklerinden derleme albümler oluştururken de, editörlerle birlikte çok beğenilenlerin yanı sıra önemli sahneleri hatırlatan şarkıları da seçmeye özen gösteriyorlar. Bu şarkılar diziden ilham almakla kalmıyor, onunla birleşip bir parçası haline geliyor. Bir şarkı, ne kadar güzel olursa olsun, herhangi bir sahneye uygun değilse dizide kullanılması mümkün olmuyor. Şarkıcılar ne kadar ünlü olursa olsun diziyi gölgede bırakmıyor. The O.C.'nin altı kısımdan oluşan soundtrack serisi dünya çapında büyük satış rakamlarına ulaştı. Dizide kullanılan parçaların toplandığı Grey's Anatomy Volume 2 albümü ise Grammy'ye aday gösterildi. Patsavas, Billboard'un belirlediği 'Müzik Alanında En Tepedeki Kadınlar' listesine girdi ve The Los Angeles Times tarafından 'En iyi 100 isim' arasında gösterildi. Görülen o ki, Alexandra Patsavas'ın başarısı herkesçe kabul ediliyor.

AVRUPA YAKASI, HATIRLA SEVGİLİ
Nip Tuck da geniş müzik yelpazesiyle dikkat çeken dizilerden. Ameliyat esnasında çalan müzikler, hem kanlı görüntüleri çekilir kılıyor hem de profesyonelliğe dikkat çekiyor. Müzikleri açısından Cold Case dizisi de farklı bir yere sahip. Kapanmış suç dosyalarını yeniden açan dedektifler sayesinde geçmişe göz atarken, arka planda döneme ait parçaların çalması dizinin yarattığı etkiyi güçlendiriyor. Benzeri bir yaklaşım, müzik CD'si piyasaya sürüldüğünde büyük ilgi gören Türk dizisi Hatırla Sevgili'de de mevcut. Son yıllarda yayınlanan diğer Türk dizileri, müzikleriyle de dikkat çeker hale geldi. Avrupa Yakası'nda Ata Demirer'in söylediği Sensin Fıstık isimli şarkı da derhal dillere düşmüştü.
Haberin fotoğrafları