kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
5 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Isparta'nın deprem haritası çıkarılacak

Giriş Saati : 05.09.2008 10:59
Güncelleme : 05.09.2008 18:42
Yeni Haber
Isparta Valiliği ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) işbirliğinde hazırlanacak proje çerçevesinde Isparta'nın deprem haritası çıkarılacak.

SDÜ Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ümit Yalçın Kalyoncuoğlu, merkez olarak ilin deprem haritasının çıkarılacağı Deprem Master Planı Projesi hazırladıklarını ancak bu projenin iki kez, ''yeterli yerel yönetim desteği görülmediği'' gerekçesiyle TÜBİTAK tarafından reddedildiğini belirtti. Projenin Isparta açısından hayati önem taşıdığını kaydeden Kalyoncuoğlu, şöyle konuştu:

''Bugüne kadar hiç yapılmayan bir projeye imza atarak, Isparta'nın deprem haritasını çıkaracaktık. Projeyi hazırladık ve 350 bin YTL'lik maliyet ortaya çıktı. Isparta Valiliği yaklaşık 80 bin YTL destek verme taahhüdünde bulundu, ancak Isparta Belediyesinden olumsuz yanıt geldi. Bunun üzerine TÜBİTAK, projeyi reddetti.

İkinci talebimizde ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, bu tür projelerin yerel yönetimlerce yapılması gerektiğini duyurdu. Aynı şekilde belediye destek vermeyince TÜBİTAK, ikinci kez bize ret cevabı verdi.''

Projenin SDÜ imkanlarıyla hayata geçirilmesi için çalışmalar yaptıklarını ve Rektör Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar'ın 500 bin YTL'lik ekipman desteğinde bulunduğunu anlatan Kalyoncuoğlu, çalışma sırasındaki masraflar için de 120 bin YTL'ye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Valiliğin daha önce projeye 80 bin YTL destek vereceğini açıkladığını ifade eden Kalyoncuoğlu, ''40 bin YTL'ye daha ihtiyacımız var. Isparta Valiliği bunu bize sağladığı takdirde projeyi hemen başlatacağız. Amacımız, çalışmalarımızı somutlaştırmak ve net verilere ulaşmak'' dedi.

Proje hayata geçtiğinde depremle ilgili bölgede net bilgilere ulaşılacağını belirten Kalyoncuoğlu, şöyle devam etti:

''Öncelikle, olası bir depremde Isparta'da hangi bölgelerin ne ölçüde zarar görebileceğini, hangi bölgelerde ne gibi önlemlerin alınması gerektiğini tespit edeceğiz. İkinci aşamada da, yeni yerleşim alanlarında binaların kaç katlı olması ve nasıl şehir planlamasının yapılması gerektiğini görebileceğiz. Bunların yanı sıra olası en büyük depremin büyüklüğünü belirleyebileceğiz.

Tespitler yapıldığı takdirde olası bir depremde kriz merkezi, sivil savunma ekipleri çalışmalarına nereden başlayacaklarını daha rahat görebilecekler. En fazla zarar görecek noktaya daha erken gidilecek. Deprem sonrası neresi daha çok zarar gördü diye düşünmek yerine elimizdeki verilerle hareket edebileceğiz.''

''HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ''

Isparta Valisi Şemsettin Uzun da, projenin Isparta açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Valilik olarak bugüne kadar SDÜ ile daima işbirliği içinde hareket ettiklerini vurgulayan Uzun, ''Güzel çalışmalar ortaya koyuyorlar. Bu projeye de desteğimiz tam olacaktır. İl Özel İdaresi kaynaklarıyla bu çalışmayı yürüteceğiz. Yararlı gördüğüm her çalışmada varım. Nitekim bu çalışma da Isparta için çok gerekli'' dedi.

Isparta'nın, birinci derece deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan Vali Uzun, sözlerini şunları kaydetti:

''Bu çalışmanın daha önce yapılması gerekirdi. Proje ile Isparta'nın net bir tablosunu görebileceğiz. Olası afetlerde bu tür projeler daima ön planda olmalı. Düşünün bir deprem anında kriz masasını oluşturdunuz, ne yapacaksınız? İşte elinizde somut bir veri olursa ilk ne yapacağınızı da buna göre belirlersiniz.''

(AA)