kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
5 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kan bağışı yapmanın faydaları

Giriş Saati : 05.09.2008 11:46
Güncelleme : 05.09.2008 18:42
Yeni Haber
Kilis Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Ertuğrul Kekeç, düzenli kan bağışı yapanlarda kemik iliği yağlanmasının olmayacağını söyledi.

Dr. Ertuğrul Kekeç, yaptığı açıklamada, Ramazan ayı sebebiyle kan bağışlarını iftar sonrasında Cumhuriyet Alanı'nda kan toplama aracı ile birlikte kan bağışlarını kabul ettiklerini belirtti. Kekeç, "Kan vermenin çok büyük faydaları vardır. Kan merkezimiz hizmete girdiği günden bu yana gönüllülük esası ile kan toplamaktadır. Topladığımız kanları modern tıbbın her türlü imkanına sahip Gaziantep'teki bölge laboratuarına göndererek, test ettiriyoruz. Güvenilir olduğu testlerle onaylanmış kanlar kan istasyonumuzda stok edilerek, Kilis Devlet Hastanesi'nde tedavi gören hastaların hizmetine sunuluyor" dedi.

Kekeç, Kilis Kan Merkezi'nin hizmete başladığından bu yana hasta sahibinin kan getirmek için Gaziantep'e gitmek zorunda kalmadığını vurgulayarak, "Bölgemizde hizmet vermekte olan diğer kan merkezleri ile sürekli irtibatlı olduğumuzdan, ihtiyaç durumlarında birbirimize kan alıp vermekteyiz. Ülkemizin deprem kuşağında yer alması, trafik kazalarının sıklığı, doğal afetler gibi durumlarda kan stoklarımızın üst seviyelerde tutulmasını zorunluluğu var. En uygun şartlarda dahi kanı en fazla 42 gün muhafaza edebilmekteyiz. Kan gurubu ne olursa olsun her guruptan kana süreklim gereksinim olmaktadır.

Düzenli kan bağışı yapanlarda kemik iliği yağlanmasının olmayacaktır. Yaşlılıkta ortaya çıkan ve vücudun kan üretmemesine yol açan bir rahatsızlık görülmez. Yani düzenli kan bağışı yapanlar yaşlandıklarında kemik ilikleri genç insanlar gibi kan üretebilir şekilde sağlıklı olacaktır. Kan bağışlarından sonra damar yatağına gelen alyuvarların daha yüksek oranla oksijen taşıyabilmelerinden dolayı kan bağışçısı vücudunda bir rahatlama ve canlılık hisseder.

Tansiyonu yüksek olan hastalarda vücuttan kan çıkışı tansiyon tedavisinde destek görevi görür, yüksek kolesterolü, baş ağrısı ve varis şikayeti olanlarda kan bağışı yarar sağlar. En önemli yararı, bağışladığınız kanla bir insanı yaşama döndürdüğünüzü bilmenizin size kazandıracağı manevi hazzın değeridir" dedi.

Dr. Ertuğrul Kekeç, Kilis'te, toplumun tüm kesimlerini 'Kan ver, hayat kurtar' kampanyasına destek olmaya davet ettiğini sözlerine ekledi

(İHA)