kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
5 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yurt çocuklarının ÖSS'deki başarısı artıyor

Giriş Saati : 05.09.2008 11:01
Güncelleme : 05.09.2008 18:42
Yeni Haber
Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK) bakımı altındaki çocukların ÖSS'deki başarısı artıyor. Sınava giren 232 çocuktan 147'si bir üniversiteye yerleşti.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, SHÇEK yurtlarındaki çocuklara sağlanan devlet memurluğu olanağının üniversite eğitimi konusunda istekli olmalarını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

İlk göreve geldiğinde üniversite eğitimine devam etmek isteyen çocuk sayısının azlığının kendisini üzdüğünü anlatan Çubukçu, çocuklara daha geniş bir vizyon kazandırmak ve üniversiteyi hedeflemelerini sağlamak için çalışmalara başladıklarını belirtti.

Öncelikle çocuklara üniversite eğitiminin kendilerine sağlayacağı olanakları anlattıklarını kaydeden Çubukçu, şöyle konuştu:

''Adeta bir süpervizor gibi çalışarak, üniversite mezunlarının daha parlak bir geleceğe sahip olduklarını, lise mezunlarının cazip konumlarda istihdam edilmediğini söyledim. Üniversite hayatının güzelliğini kendi üniversite yıllarımdan örnekler vererek anlattım. Hafta sonları üniversitelerde eğitim gören gençleri yurtlara getirdik, gönüllü ablalık ağabeylik yaptılar. Çocuklarımız onları tanıyınca üniversitede okuma hayalleri kurmaya başladılar. Tüm gençlerimizi kurslara gönderdik. Onlarla birebir ilgilendik. Onlar da gayret etti ve bu güzel sonuç doğdu.''

Çubukçu, eğitim hayatları devam ettiği sürece çocukların harçlıklarının karşılandığını ve yaz aylarında yurtlarda kalmaya devam ettiklerini belirtti.

''ÇOCUKLARIMIZ BAŞARILARINI DİLE GETİREMİYOR''

Toplumda SHÇEK yurtlarında kalanlar hakkında bir ön yargı olduğunu ifade eden Çubukçu, çocukların kendilerine ve topluma güveninin artması için bunun kırılması gerektiğini vurguladı.

Yurtlardaki çocukların, ön yargılar nedeniyle önemli başarılara imza atsalar da bunu dile getirmekten kaçındıklarına ve kendilerini sakladıklarına dikkati çeken Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yurtlardan çıkan çok başarılı üniversite öğrencileri, toplumda önemli yerlere gelmiş, başarılı olmuş kişiler. Ancak ben bile onları başarı hikayelerini anlatmaları konusunda ikna edemiyorum. Toplum onlara karşı o kadar ön yargılı ki... Bir çocuğumuz 'okulda defter, kalem kaybolsa ilk önce bizim çantamızdan aramaya başlıyorlar' dedi. Bu yaklaşım beni derinden sarstı. Onların ruhlarında nasıl derin yaralar bırakır. Çocuklarımız böyle bir süreçten çıkınca geçmişi silmeye çalışıyorlar.''

''YAVRULARIMIZIN BAŞARISI ARTMAYA DEVAM EDECEK''

SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış da çocukların üniversite eğitimi almalarına büyük önem verdiklerini ve sınava girmelerini teşvik ettiklerini söyledi. Bu kapsamda üniversiteye hazırlık kitapları temin ettiklerini ve çocukları kursa gönderdiklerini anlatan Barış, bu çabalarının sonuç vermeye başladığını belirtti.

Yurtlardaki çocukların başarı oranının her geçen yıl arttığına işaret eden Barış, ''2004'te ÖSS'deki başarı oranı yüzde 39, geçen yıl yüzde 56 olarak gerçekleşmişti. Bu yıl sınavda çocuklarımızın yüzde 63'ü başarılı oldu'' dedi.

Bu yıl liselerin 4 yıla çıkması nedeniyle daha az mezun verdiklerini kaydeden Barış, ÖSS'ye yurtlarda kalan 232 çocuğun girdiğini bunlardan 147'sinin bir üniversiteye yerleştiğini söyledi.

Çocukların sağlıklı gelişimi için personel sayısını arttırdıklarını, fiziksel imkanları geliştirdiklerini anlatan Barış, koğuş ve toplu etüt sistemini terk ettiklerini ve çocuklara küçük gruplar halinde etüt yapabilecekleri mekanlar sağladıklarını ifade etti. Barış, ayrıca etüt sayılarını da arttırdıklarını kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığından öğretmen desteği almalarının ve kuruluşlardaki çalışanların çocuklarla birebir ilgilenmelerinin çocukların sosyal, kültürel ve eğitsel faaliyetlerine olumlu şekilde yansıdığını vurgulayan Barış, ''Her geçen gün eğitimde, kültürde sporda SHÇEK kurumlarında kalan yavrularımızın başarısı artıyor ve artmaya devam edecek'' diye konuştu.

(AA)