kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
5 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Garanti Galeri'deki sergide projeksiyon ve objeler yer alıyor.

Tatil dinlemeyen sergiler

Güncelleme : 10.07.2008 19:34
Bir hastane, bir ticaret merkezi ve bir mimarlık galerisinde açılan üç ayrı sergi, sona eren sanat sezonuna üç farklı alternatif sunuyor. Video, tasarım ve çağdaş sanat üzerine odaklanan sergiler, İstanbul'un üç ayrı noktasında, Beyoğlu, Unkapanı ve Nişantaşı'nda yer alıyor..
Havanın giderek ısınması ve sezonun bitişiyle sayıca azalan görsel sanatlar etkinlikleri, farklı disiplin ve mekânlardaki ilginç ve alternatif sergilerle de olsa, Beyoğlu, Nişantaşı ve Unkapanı'nda sürüyor. Bağımsız sanatçı inisiyatifleri, özel hastanelerin kültür ve sanat merkezleri ile tasarım-mimarlık galerilerinin etkinlikleri, yaz mevsimini kentte geçirmekten yana olanlara farklı seçenekler sunuyor. Bu sergilerden ilki, geçen İstanbul Bienali'nde Dünya Fabrikası adı altında resmi mekânlardan biri olarak kullanılan İstanbul Manifaturacılar Çarşısı'nda yer alan bağımsız sanat mekânı, arşiv ve tartışma zemini 5533'te izleniyor. 'Miguel Rothschild plays Miguel Rothschild' sergisinde, sergiye adını veren bir karakterin sanat tarihi ve insanlığın belli değerleriyle hesaplaşması işlenmiş. Etkinlikte 'İki Trajik Film' başlığı altında, ağustos ayı başına dek görülen yapımların ilki, Killer Tears adını alıyor. 1999 yapımı film, sanatçının hazırladığı 73 'flipbook'tan (sayfaları hızlı çevirdiğinde resim oluşan kitap) oluşuyor. Filmin baş kahramanı Miguel, neofantastik bir anti-kahraman. Doğuştan ağlayamayan bu kahraman, hayatı boyunca acı çekiyor ve tek bir damla gözyaşı dökemiyor, ta ki bir gün beklenmedik bir şekilde gözlerinden yaşlar dökülmeye başlayana kadar... İki farklı fantastik güce sahip bu gözyaşlarından biri ölümcül, diğer gözyaşı ise onun eskiden yaşadığı başarısızlığa karşın muhteşem sanat eserleri yaratmasına yardımcı oluyor. Unkapanı'ndaki 5533'te izlenen öteki film olan The Messiah Fights Back (2007) videosu ise melodramatik bir öyküyle başlıyor ve kahramanı yine Miguel. Etkinlikte bunun dışında The Scream, After E. Munch adlı, sanatçının çizgi film karakterleriyle oluşturduğu bir kolaj daha bulunuyor. Sergide kartpostal biçiminde görülen çalışmada, çok bilindik çizgi kahramanlar çığlık atıyor.

KAMUFLAJ VE TÜRBÜLANS
Öte yandan, Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Sanat Galerisi'nde açılan 'Operasyon Odası' ise, Ekrem Yalçındağ'ın devasa sanat yapıtı Kamuflaj'a 20 Eylül'e kadar ev sahipliği yapıyor. Operasyon Odası, VKV Amerikan Hastanesi Sanat Galerisi'nin çağdaş sanat etkinliklerinde kullanılacak olan adı. Yalçındağ bu ilk sergiyle, kendi çalışması ile mekân arasında doğrudan bir ilişki kuruyor. Ressamın sergisinde mekânın duvarları baştan sona toprak renkleriyle boyanarak, parçalara ayrılıyor. Diğer taraftan, İstanbul Beyoğlu'ndaki Garanti Galeri'de izlenen 'Türbülanslı Topolojiler' sergisi de, 26 Temmuz'a kadar ziyaretçilerini bekliyor. Mimar, sanatçı, besteci ve kuramcının çalışmalarının yer aldığı sergi, biçimsel bir ilke ve küresel metropolün koşulu olarak 'türbülans' kavramını ele almış. Sergi, türbülansın eleştirel bağlamda 21. yüzyıl yaşamının bir ilkesi olarak kabulüne yanıt olarak, bir dizi biçimsel öneri getiriyor. Salı ve cumartesi günleri, 11.00 ve 20.00 saatleri arasında izlenebilen sergiyi düzenleyen Profesör Marcus Novak, halen, Kaliforniya Üniversitesi'nin Santa Barbara'daki Nanosistemler Enstitüsü'ne bağlı Medya, Sanat ve Teknoloji Programı'nda araştırmalarını sürdürüyor. Novak, sergi nedeniyle geçen hafta İstanbul'a da gelmişti.
'Miguel Rothschild plays Miguel Rothschild' sergisi Bilgi: www.imc5533.blogspot.com
Kamuflaj sergisi Tel: (0212) 311 2000/6812
Türbülanslı Topolojiler sergisi Tel: (0212) 233 22 38
Haberin fotoğrafları