kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
4 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
ABDURRAHMAN YILDIRIM

İhracatta AB'nin payı % 50'nin altına inmiş

Büyük resim için tıklayın
Dün piyasalar Euro bölgesi perakende satışlarının beklentilerden daha fazla gerilemesinin baskısı altındaydı. Sadece dün değil son haftalarda durum genelde böyle. Hatta küresel kriz ABD'den çıkmasına rağmen en çok Avrupa'yı etkilemiş gibi. Çünkü ABD faizleri agresif biçimde indirerek, vergi iadesi yaparak, bol likidite sağlayarak ekonomide sert bir inişi önledi. Avrupa ise sadece likidite verdi. Faizi ise artırdı. Sonuçta yılın ikinci çeyreğinde büyümesi eksiye düştü.
Avrupa'nın durgunluğa girmesiyle küresel krizin Türkiye'yi daha fazla etkilemesi bekleniyor. Bu görüş, büyük kısmının Avrupa'ya yapılmasından dolayı Türkiye ihracatının olumsuz etkileneceğine dayanıyor. Gerçi bunda belli ölçüde haklılık payı var. Son veriler Avrupa'ya ihracatın daha hızlı yavaşladığını gösteriyor.
Ancak Garanti Ekonomik Araştırmalar'ın raporu, Türkiye ihracatının Avrupa'ya bağımlılığının giderek azalmakta olduğunu ortaya koydu. Yukarıda yer aldığı gibi, AB'nin Türkiye ihracatındaki payı 2004'te yüzde 55 iken, 2008'de yüzde 48'e inmiş. Hatta Kuzey Amerika ve AB dışı ülkelere yapılan ihracat, toplam içinde en büyük payı almış. Dolayısıyla Türkiye'nin ihracatta Euro bölgesine olduğu kadar bu ülkelere de hassasiyeti oluşmuş. Bu ülkeler de eski Doğu Bloku, Ortadoğu ve Güney Asya ülkelerinden oluşuyor.
İhracattaki bu çeşitlenme ve tek pazara bağımlılıktan kurtulma elbette pozitif bir gelişme. AB'nin girebileceği bir ekonomik durgunluktan Türkiye'nin sandığımız kadar etkilenmeyeceğine işaret ediyor. Bir de, son yıllardaki yapılan dış gezilerin, diplomatik ve siyasi girişimlerin olumlu sonuçlarını vermeye başladığını da...

* Sonuç- "Bir kapı kapanırken, öteki kapı açılır." Cervantes