kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

KKTC'de taktik oyunları

Yeni Haber
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3 Eylülde ciddi bir müzakere sürecinin başlayacağını, müzakere öncesinde ''bir şeyleri alıp kaçacağını düşünmenin'' her iki taraf için de son derece yanlış olduğunu ifade ederek, ''Umuyorum ki taktik oyunlar bu müzakere sürecini zehirlemez'' dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliğinin bahçesinde Avrupa Birliğinin (AB) üye sayısını simgeleyen 27 adet zeytin fidanını dikim etkinliğine katılarak, barışı simgeleyen zeytin fidanı dikti.

Talat, fidan dikiminden önce, birlik lokalinde yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ta barışa, önemli bir adım atarak katkıda bulunmak istediklerini ifade etti. Barışı dünyada arzuladıklarını kaydeden Talat, dünyada barış olmadığı takdirde Kıbrıs'ta olacak barışın yeterli olmadığına inandıklarını, bu nedenle 1 Eylül Dünya Barış Gününün önemli olduğunu kaydetti.

Herkesin önce ''kendi evinin önünü'' temizlemesi ve kendi ülkesinde barışı sağlaması gerektiğini ifade eden Talat, böylece dünya barışına katkıda bulunulacağını söyledi. Bu anlayışla, önümüzdeki günlerde başlayacak müzakere sürecinde barışa ulaşmayı arzuladıklarını, bunun için uğraştıklarını kaydeden Talat, müzakere sürecini başlatabilmek için 4 yılı aşkın süre mücadele etmek zorunda kaldıklarını ve Kıbrıs Rum tarafında uygun ortamın oluşmasını beklediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Talat, 3 Eylülde ciddi bir müzakere sürecine başlayabilmeyi umduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''Umuyorum ki taktik oyunlar bu müzakere sürecini zehirlemez, kirletmez. Bu, son derece önemlidir. İyi niyetle her şeyi müzakere masasında konuşmak üzere masaya oturmamız lazımdır. Öncesinde bir şeyleri alıp kaçacağını düşünmek her iki taraf için de son derece yanlıştır. Her şey masada konuşulmalı, masada tartışılmalı, masada kararlaştırılmalıdır. Ve tabii ki bu yapılırken, hem Kıbrıs Türk halkının, hem Kıbrıs Rum halkının da sonuçta bu anlaşmayı onaylamak durumunda kalacağını düşünerek; halkların kabul edebileceği bir anlaşma yapmaya çalışmalı ve ayrıca halkları da bu anlaşmaya hazırlamalıdır.''

Cumhurbaşkanı Talat, müzakere sürecinde medyaya da önemli görevler düştüğünü belirtti.

AA