kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Diyetisyen Zerrin Aydın

Günde 4 öğün beslenin ve 8 bardak su için!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Ramazan'da uzun bir süre aç kalan vücutta savunma olarak metabolizma yavaşlar. Kan şekeri düşer. Onun için sahur, iftar ve iftardan sonra ara öğün olmak üzere 3 hatta 4 öğün tüketmeye çalışmanız gerekiyor. Ramazan ayında en önemli şey; günlük hareketinize göre kalori almanızdır. Günün büyük çoğunluğunu ofiste çalışarak geçiriyorsanız daha az kalori, hareketliyseniz daha fazla kalori almamız gerekiyor. International Hospital Etiler Tıp Merkezi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Zerrin Aydın, iftar ve sahur için şu önerilerde bulundu:

* Sahura kalktığımızda neleri soframızdan uzak tutmalıyız?
Beyaz ekmek, pilav, börek, tatlı, patates ve de konsantre meyve sularını.

ÇOK SICAK YA DA SOĞUK YOK!

* Sahurda hangi yiyecekler bizim için daha sağlıklı olur?
Kepekli ekmek, süt, peynir, yumurta, domates ve salatalık.

* Yiyeceklerin soğuk ya da sıcak tüketilmesi önemli midir?
İftarda ağır yağlı yiyecekler yerine çorba, etli sebze yemekleri, salata, yoğurt, kepekli ekmek tercih edilmesi çok yararlıdır. Bu arada hazırlanan yemeklerin gerek sahurda, gerekse iftarda çok sıcak veya çok soğuk olmaması ve yavaş yavaş yenilmesi gerekiyor.

* İftardan sonra hangi tatlıları tüketmekte bir sakınca yoktur?
İftardan sonraki ara öğünde sütlaç, muhallebi, güllaç, meyva tatlıları, dondurma gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir. Meyve de, kesinlikle ihmal edilmemelidir.

* Kaç bardak su içersek, vücudumuza iyi davranmış oluruz?
Ramazan'da yeterli su tüketmeye gayret etmek gerekiyor. Sahurda 3 bardak, iftardan sonra da saat başı bir bardak su tüketerek; günde 8 bardak suyu tamamlamaya çalışın.