kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
31 Ağustos 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Zekâ her zaman kıskanılır

Güncelleme : 06.07.2008 00:36
- Zekâ genetik midir?
- Tabii ki büyük bölümü genetik. Kalanı eğitimle ve yönlendirmeyle gelişiyor. Kendi ailemden örnek verirsem, annem de babam da inanılmaz zeki insanlar. Ben zekâmı onlara borçluyum. Annem Rize'de, köyde büyümüş. Kız çocuğu diye okula göndermemişler ama o erkek kardeşinin kitaplarından okuma-yazmayı öğrenmiş.

- Anne mi baba mı daha etkili?
- Çocuğun zekâsını kadından alındığı söyleniyor ama ne kadar doğru bilmiyorum. Ama annenin daha etkili olduğu bir gerçek.

- Eş seçiminizde bu bilgi etkili oldu mu?
- (Gülüyor) Hayır. Duygularıma göre hareket ettim. Ama sadece güzelliği değil kişiliği de benim için önemliydi.

- Zeki insan prototipi var mıdır?
- Genelde çok zeki insanların sosyalleşme problemi vardır. EQ'ları (duygusal zekâ) yüksek olmayabiliyor.

- Siz de bu yüzden mi konuşmayı pek sevmiyorsunuz?
- Düşünmeyi daha çok seviyorum.

- Tüm zeki adamlar gibi ukala mısınız?
- Değilim herhalde. Çok konuşmadığım için birçok insan ukala olduğumu düşünüyor. Zeki olmayıp da ukala olan o kadar çok insan var ki... Ayrıca zekâ biraz kıskanılan bir şey olduğu için, o insanlara bazı negatif şeyleri yapıştırmak insanların hoşuna gidiyor olabilir. Güzellere de hep kusur bulunur ya... Çamur atmak insanların kolayına geliyor.

- Türk Beyin Takımı'nda üç kez yer almayı başaran Deren Çağlayan "Güzellik mi zekâ mı?" sorusuna "Güzellik," diye cevap vermişti....
- Yeterince zeki olduğu için güzel olmak istemiştir belki... Bence zeki olmak daha büyük bir avantaj. Güzelliğini 15-20 yıl kullanırsın... Sonra avantaj sağlama şansın yok.

- Arkadaş seçiminizi nasıl yapıyorsunuz? Zekâ seviyesi yüksek olmayan kişilerle de arkadaşlık edebilir misiniz?
- Tabii ki, seve seve... Ortamın zekisi olmayı kim sevmez ki!

- Sizce kötülük-zekâ ilişkisi nasıl? Çünkü kötü olmak belli oranda bir zekâyı da gerektirir.
- Bence böyle bir ilişkiden söz edemeyiz. Bence insanların kötü niyetli olması, onlara avantaj sağlıyor. Kötü niyetli insanlar, normal insanlara göre daha tereddütsüz olabilir. Çünkü bu, onun hayat tarzıdır. Örneğin, biri iyi niyetli, diğeri kötü niyetli iki insanın ellerinde silah var. Kötü niyetli olan daha çabuk ateş edecektir. Ama iyilik veya kötülük gibi kahvramlar, zekâyla değil, kişilikle ilgili... Bazı kötüler, çok zeki oldukları için yakalanmıyor. Zeki olmayanlar ise yakalanıyor. Şöyle de bir gerçek var ki, insanlar zekâlarını her zaman kendi çıkarları için kullanıyor.