kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
31 Ağustos 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Yaşar Büyükanıt - Hilmi Özkök

Genelkurmay kapıya asker mi yığsaydı?

Güncelleme : 13.07.2008 01:53
İLİŞKİLİ HABERLER
Genelkurmay kapıya asker mi yığsaydı?
- Önce Veli Küçük yakalandı, sonra emekli orgeneraller. Ama herkes 'Bir Numara'nın peşinde. Merak ediyor musunuz kim olduğunu?
- Hiç merak etmiyorum.

- Neden?
- Çünkü herhangi biri olabilir! Ben numaralardan, kişilerden çok daha fazla, olayın yarattığı etkilerle ilgilenirim. Benim açımdan bu soruşturma, bu soruşturma sürecinin yarattığı yan etkiler bakımından önemli.

- O zaman söyler misiniz bu soruşturmanın yan etkileri ne olur Türkiye için?
- Nasıl bir sonuç ortaya çıkacağını bilmeden tüm etkilerini hesaplayamayız. Ama süreç aşamasında, yani olay sürerken yaşanan etkilere bakıldığında, toplumdaki kutuplaşma ve gerginliğin arttığını söyleyebilirsiniz. Bu gerginlik uzlaşma ihtimalini de ortadan kaldırıyor, taraflar kendilerini baskı altında hissediyor ve kılıçlar kınlarından çıkıyor.

- Yani biz tam demokratikleşmeye çalışırken, safraları atmak isterken zarar da görebiliriz bu süreçte, bunu mu söylüyorsunuz?
- Aynen öyle. Bu gerçekten demokratikleşmeyi sağlayıcı mı, yoksa tam tersi gelişme yaratacak bir süreç mi, emin değilim. Gelişmeler farklı açılardan kullanılabilir. Emniyetin, yargının, TSK'nın üzerinde bu kadar spekülasyon yapılması çok sakıncalı.

- Fakat, Genelkurmay'ın emekli generallerin gözaltına alınmasına izin verdiği, yasal sürecin tamamlanmasını sağladığı ortada...
- Genelkurmay kapıya askerleri yığıp 'Vermiyoruz bu insanları,' deseydi, Türkiye'deki süreç nereye giderdi sizce? Bu destek verme değildir, Türkiye'de yargıya saygı duyulduğunu gösteren bir süreçtir. 'Ben yargılama yapılmasına izin vermiyorum,' dediği anda Türkiye'de askeri müdahale olmuş demektir. Kaldı ki böyle bir darbe teşebbüsü vardıysa, açığa çıkmasından askeri teşkilat da memnun olacaktır kanımca.

- Hilmi Özkök darbe planları için 'Ne vardır, ne yoktur derim,' açıklaması yaptı. Büyükanıt bu konularda konuşmayacağını belirtti. Neden?
- TSK böyle bir konuda yorum yapamaz. Yaptığı zaman Türkiye'de siyaset alt üst olur. Farz edin ki TSK 'Türkiye'de yargı yanlış işletilmektedir, polis soruşturması haksızdır, biz böyle bir şeyi kabul etmiyoruz,' açıklaması yapmış olsun, Türk siyasetinin nasıl devam edeceğini düşünüyorsunuz?

- Özkök'e suikast iddiası için ne diyorsunuz?
- Bir dergide buna yönelik bir yayın yapıldı. Bu, eğer doğruysa elbette son derece vahim bir olay ve temizliğin her şeyden çok TSK adına gerekli olduğunu gösteren bir konu.