kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
31 Ağustos 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Op. Dr. Melike Erdim

Kel erkekler daha mı seksi?

ESRA TÜZÜN
Güncelleme : 02.03.2008 02:08
En klasik tartışmalardan birini iki doktor yaptı: Kellik cinsel gücün göstergesi mi? Bu konuyu hemen her gün erkeklere saç ekimi yapan Plastik Cerrah Op. Dr. Melike Erdim ve Ürolog Dr. Mehmet Kırdar tartıştı. Okuyun kararı siz verin..
Op. Dr. Melike Erdim:
Bu, erkeklerin bahanesi. Kel erkekler seksi olsa, bu kadar erkek saç ektirmek için uğraşmazdı. Ayrıca saç dökülmesinin erkeklik hormonuyla ilgisi yok, saçı dökülen erkeğe hormon testi bile yapmıyoruz.

Kel erkeklerin daha seksi olduğu bir mit mi, yoksa gerçek mi?

Bence kel erkeklerin daha seksi olduğu bir mit ya da bu durumu yaşayanların geliştirdikleri bir bahane. Saçları dökülen erkekler, daha seksi olsa, saç ektirmek için büyük bir çaba içine girmezlerdi. Saç, pek çok erkek için bir güç sembolü, onun kaybını da bir eksiklik olarak görüyorlar. Psikolojileri ciddi şekilde etkileniyor. Ne derlerse desinler, bu şekilde kendilerini çok da seksi hissetmedikleri ortada.

Kel erkeklerde testosteron yani erkeklik hormonu fazla mı?
Kel erkeklerde testosteron hormonunun fazla olmasına gerek yok. Saçın dökülme nedeni genetiktir, testosteronla çok bağlantılı değildir. Biz saçı dökülen erkeklerde rutin hormon testi yapmayız bile.

Erkekler kendileri için mi, kadınlar için mi saç ektirir?
Kesinlikle kendileri için ektirirler. Öyle olsa evli ve çocuklu erkekler saç ektirmek için uğraş vermez. Erkekler için saç ekimi, eski günlerine geri dönmek anlamına geliyor. Ellerinde gençlik fotoğraflarıyla o saçlarına kavuşmayı hayal ediyorlar.

Saç çıkması için kullanılan ilaçlar, iktidarsızlığa neden olur mu?
Tıbbi tedavide kullanılan iki ürün var: Biri hap, diğeri losyon. Bu haplardan birinin yan etkisi olarak cinsel isteksizlik olabilir, ama olacak diye bir şey yok. Ağızdan alınan hapın bu tarz yan etkileri olabilir, ama yan etkiler ortaya çıksa bile etkiler tamamen geri dönüşümlüdür ve illa ki her hastada bu soruna neden olmaz.

Türk erkeklerinin saçları daha mı çok dökülüyor?
Böyle bir oran yok. Seyrelme 20-30 yaş arasında yüzde 20'lerdeyse, 50-60 yaşında bu oran yüzde 50'leri bulabilir. Yani saçının yarısını kaybeder. Saç dökülmesini tamamen durdurmak mümkün değil. Ailedeki genetiği yakalıyor. Kullanılan önleyici tedaviyle bunun oluşumu geciktirilir. Ama saç bir kez dökülmeye başlarsa, bilin ki hayatınızın bir döneminde kel olacaksınız.
Dr. Mehmet Kırdar:
Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki erkeklik hormonu yüksek olan erkeklerde saç dökülmesi daha çok görülüyor. "Kel erkekler daha seksidir," inanışı doğrulanıyor.

Kel erkeklerin daha seksi olduğu bir mit mi, yoksa gerçek mi?

Kellik de moda haline geldi. Kelliği en azından artık eskisi kadar takıntı yapmıyor erkekler. Çünkü testesteronla ilgili son çalışmalar yayımlandıkça "Kel erkekler daha seksidir," inanışı bilimsel dayanak buluyor. Erkeklik hormonu yüksek olan erkeklerde cinsel istek de yükseliyor.

Kel erkeklerde testosteron yani erkeklik hormonu fazla mı?
Testosteronu yüksek olanlarda kellik oranı daha sık görülüyor. Vücutlarında kıllanma ve saç dökülmesi bir arada gözüküyor. Özellikle erkeklik tipi saç dökülmesi gibi bir durum var; alından başlayan ve yukarı doğru giden saç dökülmesi, testosteronu yüksek olan erkeklerde çok görülüyor.

Erkekler kendileri için mi, kadınlar için mi saç ektirir?
Önce herhalde karşı taraf için ektiriyorlar. Ama artık günümüzde kellik popüler oldu, saçı olan erkekler bile saçlarını kazıtabiliyorlar. Kompleks nedeniyle bunu sorun yapanlar, morallerini yerine getirmek için ektiriyorlar. Ama diğerleri için kellik eskisi kadar büyük bir sorun değil.

Saç çıkması için kullanılan ilaçlar, iktidarsızlığa neden olur mu?
Ağızdan alınan tabletler, özellikle uzun süre kullanıldığında bu tip bir yan etki yapıyorlar. Ama artık tabletler yaygın olarak kullanılmıyor. Saç ekimi ve protezleri çok daha fazla talep görüyor

Türk erkeklerinin saçları daha mı çok dökülüyor?
Türk erkeklerinde saç dökülmesi, Batılı erkeklere göre daha fazla görülüyor, ama bunun nedeni Türk erkeklerinin erkeklik hormonlarının Batılılara göre daha yüksek olması değil. Saç dökülmesinde ırkın ve genetiğin büyük önemi var. Ortodoğu, Arap ırkının erkekleri saç dökülmesine daha meyilli. Biz de bundan nasibimizi alıyoruz.
Haberin fotoğrafları