kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
31 Ağustos 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Seks dinlendirir mi, yorar mı?

ESRA TÜZÜN
Güncelleme : 06.04.2008 01:15
Bu aralar bahar yorgunluğu nedeniyle seksi unuttunuz mu? Seksle yeniden canlanabilir misiniz, yoksa daha fazla mı yorulursunuz? Konuyu iki uzman kendi açılarından ele aldı. Yeditepe Üniversitesi Cinsel Sorunlar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Uğur Yılmaz ve İlişki Psikiyatristi Doç. Dr. Armağan Samancı konuyu tartıştı..
Doç. Dr. Uğur Yılmaz:
Sürekli seks insanı yorar. Seks yaparken canlılık hissetseniz bile yataktan kalkmadan daha da yorulduğunuzu anlarsınız

Seks yapmak insanı dinlendirir mi, yoksa daha fazla mı yorar?

Uzun süre cinsel ilişki kurmayan biri için cinsel ilişki dinlendiricidir. Seks sayesinde gevşeyecektir. Ama sürekli cinsel ilişki kuruyorsa ve bu artık tekdüze bir hal almışsa yorucu olabilir. Bu durumda seks hayatını renklendirmenin yollarını bulmalı.

Çiftler yorgun da olsa seks yapmalı mı?
Onun kararını kendileri verir. Ancak cinsel enerji değişik çalışır. Çok aşırı yorgun olabilirsiniz, kolunuzu kaldıramayacak halde olabilirsiniz, ama cinsel uyarı aldığınızda kendinizi dinç hissedip, cinsel ilişki yaşamanız mümkün olabilir. Cinsellik yaşandıktan sonra eskisinden daha yorgun hissedebilirsiniz.

Seks en iyi tatil günlerinde mi yapılır?
Seksin yeri ve zamanı yoktur. Seks sadece yatak odasında ya da yatma zamanı yapılmaz. İnsanlar daha dinlenmiş olduğu için tatil günleri daha fazla yapabilirler.

Çalışan çiftlerin yorgunluk nedeniyle seks hayatları giderek kötüleşiyorsa, ne yapmalarını önerirsiniz?
Dinlenmelerini ve az çalışmalarını öneriyorum. Yaşam tarzlarını değiştirmeleri lazım; cinsel ilişki kurabilecekleri uygun ortamı yaratmalılar.

Neden baharda bütün hayvanlar seksüel olarak canlanırken, insanlar yorgunluktan seksten uzaklaşıyor?
Hayvanlar seksi zevk almak için yapmazlar. Seksi üreme dışında zevk için yapan tek varlık Bonobo maymunları... O yüzden insanları diğer hayvanlarla karşılaştırmak çok doğru değil.

Doç. Dr. Armağan Samancı
Yorgunluk seks için bahane olamaz. Yorgunluktan yakınan insanlar seks yaptıklarında daha enerjik hissederler

Seks yapmak insanı dinlendirir mi, yoksa daha fazla mı yorar?

Seks yormaz, canlandırır. Sağlıklı cinsellik yaşayan insanlar çok daha enerjiktir. Cinsellik sırasında kadın ve erkeğin salgıladığı hormonlar, vücudun daha dinç olmasını sağlar.

Çiftler yorgun da olsa seks yapmalı mı?
Cinsellik belirli aralıklarla devam ettirilmesi gereken bir şey. Yaşamlarında yorgunluğu tamamen öne çıkarıp, cinselliği geri plana itmeleri uygun değil. Belirli düzende devam ettirilmeli, yorgunluk bahane olmamalı.

Seks en iyi tatil günlerinde mi yapılır?
Yalnızca tatil günleri yapılan seks, çiftleri monotonluğa iter. Hafta içi sekse vakit bulamayanlar, bir süre sonra hafta sonlarını da doldurup 'Hiç vaktimiz yok,' diyebilirler.

Çalışan çiftlerin yorgunluk nedeniyle seks hayatları giderek kötüleşiyorsa, ne yapmalarını önerirsiniz?
Çiftler birbirlerine zaman ayırmalı. Düşünsel olarak cinsellikten uzaklaşmamaları önemli. Uyku ve yemeği nasıl hayatımızdan çıkartmayıp, belirli aralıklarla yapıyorsak seks de aynı şekilde düzenli olarak yapılmalı. Ayrıca unutmayın; yoğunluğun getirdiği enerjisizlik de seksle dengelenir.

Neden baharda bütün hayvanlar seksüel olarak canlanırken, insanlar yorgunluktan seksten uzaklaşıyor?
Hayvanlar belli dönemlerde cinsellik yaşarlar. Bir dönem sonra geçer. Ama insanlar tüm yıl boyunca seks yapabilirler. O yüzden bahara geçerken seksten bir süre uzaklaşabiliyorlar.