kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
1955 Chevrolet Biscayne

'Amerikan Rüya'sı otomotiv devlerine çok pahalıya patladı

19.08.2008
Otomotivde 'Amerikan Rüya'sı, pahalı petrol ile oluşan yeni dünya düzeninde Detroit'in devlerini milyarlarca dolar zarara uğrattı. Bu rüyayı ortaya çıkaran konsept otolar Kaliforniya'da sergileniyor..
İkinci Dünya Savaşı'ndan çıkıp yeniden 'Amerikan Rüyası'nı devreye sokmak isteyen Amerikalılar atılıma otomotiv sanayinden başladı. Silah sanayine yardım uğruna durdukları otomobil üretimine 50'lerin başında tekrar start veren Ford, General Motors (GM) ve Chrysler savaş sonrası refahın getirdiği ucuz petrol ve güçlüyüz dedirten kaslı tasarımlarla 'Amerikan Otomobili' kavramını meydana getirdi. Geleceğe de bu anlayış ile bakan Detroit'in büyük üçlüsü otomobilde de Amerikan Rüyası'nı tanımladı. Zaman içinde şekillenen ve SUV görünümü de kazanan bu rüya roket gibi fırlayan petrol fiyatlarıyla suya düştü. Çünkü büyük, uzun, ağır, hızlı ve gösterişli 'Rüya' bugünlerde Amerikan otomotiv devlerine milyarlarca dolar zarar yazdırıyor.

Petrol fiyatları rekor kırdı
120 doların üzerinde seyreden bir varil petrolün 20 dolar bile olmadığı 50'li yıllarda Detroit'in büyük üçlüsü GM, Chrysler ve Ford Amerikan otomobil severlere oto Rönesans'sını yaşatmak için düğmeye bastı. Savaş sonrası Amerika'da 1941'de duran üretim yeniden başladı; kanatlı, bol kromajlı, açılabilir bez tavanlı, etek çamurluklu, dikiz aynasından zarların sarktığı, beyaz yanaklı lastikleri olan bambaşka bir tasarım gün yüzüne çıktı. Konsept oto kavramının da ilk defa geliştirildiği bu yıllarda her ne kadar şimdikilere benzer yüksek teknoloji eseri, küçük, az yakan ve nitelikli tasarım prototipleri olmasa da geleceğe dönük konsept çalışmalar yapıldı. Benzinin sudan ucuz olduğu 50'ler Amerika'sının gelecekteki otomobil hayalini yansıtan bu konseptlerin başında GM'in 'Rüya Otolar' adı verdiği Motoroma koleksiyonu geliyor. Uzunluğu, kokpiti ve tasarımıyla savaş uçaklarına benzetilmeye çalışılan, sağlamlık ve ağırlık hissi veren köşeli ve şişkin tasarımlarıyla tankları andıran, homurtulu benzin-canavarı devasa motorlarla üretilmesi hayal edilen bu konseptler belki hiç bir zaman hayata geçmedi fakat hem Amerikalı tüketicilerin gönüllerinde taht kurdu hem de Detroit merkezli oto devlerinin 2000'li yıllara kadar üretim ve tasarım felsefesinin temelini oluşturdu.
Haberin fotoğrafları