kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İngiliz gizli arşivleri

Yeni Haber
Gizliliği kaldırılan İngiliz gizli arşivlerindeki bir belge, 2. Dünya Savaşı'nı sona erdirmek isteyen faşizm sempatizanı bir İngiliz diplomatın, İngiltere'ye dünyanın geri kalanının kontrolünün verilmesine karşılık Nazi Almanyası'na Avrupa'nın kontrolünü önermek için girişimde bulunduğunu ortaya koydu.

Belgeye göre, İngiliz diplomat James Lonsdale-Bryans, savaşın ilk günlerinde İtalya'daki Almanya Büyükelçisi Ulrich von Hassell ile bu teklifi görüşmek üzere Roma'ya gitmiş.

Gizli belgelerde, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Lonsdale-Bryans'ın niyetlerinden haberdar olduğu ve onun bu faaliyetlerinden rahatsızlık duyduğu bilgisi de yer alıyor.

Lonsdale-Bryans'ın, dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı olan Lord Edward Halifax'ın ve Dışişleri Bakanlığının hangi ölçüde desteğini aldığı bilinmezken, İngiliz gizli servisindeki el yazısıyla kaleme alınmış bir notta, "Temaslarını geliştirmek üzere İtalya'ya gitti, Dışişleri Bakanlığı'nın bilgisi dahilinde bir seyahat. Talimatlarının çok ötesine geçti'' yazdığı görüldü.

Belgede, ''Belki de Bryans resmi müzakerelere katıldı'' denilirken, Bryans'ın ''dünyanın ikiye bölünmesi ve Almanya'nın Avrupa'da söz sahibi olması, Britanya İmparatorluğu'nun da dünyanın geri kalanını yönetmesi'' düşüncesinde olduğu bilgisi yer alıyor.

Belgeye göre, arşivlerdeki notta, adı bilinmeyen kişinin, ''bu görüş açısını kamuoyuna açıklamak için zamanın çok uygun olduğundan emin değilim'' yazdığı da belirtiliyor.

Arşiv belgesinde, Lonsdale-Bryans'ın İngiltere Dışişleri Bakanı ile irtibata geçtiği, planlarını anlattığı ve yetkililerin paniğe kapılmasına yol açtığı, kendisinin çok geveze biri olduğu, hikayesini anlatması halinde Bakanlığı gerçekten çok zor bir duruma düşürmesinden endişe edildiği belirtilirken, Lonsdale-Bryans'ın aralarında savaş sırasında Avrupa'daki müttefik kuvvetlerin baş kumandanı olan Dwight D. Eisenhower'ın yer aldığı Amerikalı üst düzey yetkililerle de planlarını görüşmek isteyip İngiliz yetkililere sıkıntı verdiği bilgileri de yer alıyor.