kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çin'in Mao'dan sonraki lideri Hua;nın cenaze töreni yapıldı

Yeni Haber
Çin Halk Cumhuriyeti;nin kurucusu Mao Zedong;un (1893-1976) ölümünden sonra bir süre ülkeyi yöneten ve bir süre önce ölen Hua Guofeng (Guofıng) için resmi cenaze töreni, Pekin;in batısında Babaoşan semtinde bulunan "Devrimciler Mezarlığı"nda düzenlendi ve Hua'nın naaşı yakıldı.

Başbakanlık ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Başkanlığı görevlerinde bulunmuş olan, Mao döneminin son lideri, 20 Ağustosta 87 yaşındayken açıklanmayan bir hastalıktan ölmüştü.

Resmi Şinhua haber ajansının haberinde, Hua;nın "seçkin parti üyesi, sınanmış sadık komünist savaşçı, ÇKP ve hükümette önemli görevlerde bulunmuş proleter devrimci" olduğu ifadesine yer verildi.

Devlet Başkanı ve ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri Hu Cintao ile daha önce bu görevlerde bulunmuş olan Can Zemin baş sağlığı dileklerinde bulundu. Reuters haber ajansı, Hu ve başbakan Ven Ciabao;nun Hua;nın ailesine taziye ziyaretinde bulunduğunu bildirdi.

1976 yılında ÇKP;nin başına geçen Hua, Kültür Devrimi;nden (1966-1976) sonra Dörtlü Çete;nin ve bu ''kültürel yıkımın'' tasfiyesinde önemli rol oynadı.. Hua;nın bu kararının Çin;in ve ÇKP;nin kaderini değiştirdiğini savunan yorumculara göre, "Dörtlü Çete tutuklanmasaydı, Çin daha derin bir kaosa sürüklenebilirdi."

Hua, 1980;lerde Dıng (Deng) Şiaoping;in (1904-1997) başında bulunduğu reformcu kanadın yönetimde güçlenmesiyle geri plana çekildi. Hua, ''Kültür Devrimi''ni tasfiyesiyle ve ekonomi reformcusu Dıng Şiaoping'in önünü açmasıyla aslında Mao'dan sonra sessiz sedasız adeta ülkenin ''İkinci Yüce Serdümeni'' olmuştu.

AA