kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Babacan - Tkeşelaşvili bir araya geldi

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde bir araya geldi. İki bakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Ali Babacan, Gürcü muhatabı ile son gelişmeleri detaylarıyla ele aldıklarını söyledi.Meydana gelen çatışmaların küresel etkileri konusunda değerlendirme yapma imkanı bulduklarını söyleyen Babacan, "Yaklaşık 10 gün kadar önce sayın Başbakanımızla birlikte Tiflis'teydik. İçinde bulunduğumuz hassas dönemde bu tür temasların sıklıkla yapılmasını önemsiyorum. Değerli meslektaşımla 5-6 kez telefon görüşmesi yaptık." dedi.

Türkiye olarak Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne çok büyük önem verdiklerini söyleyen Bakan Babacan, "Bu konuda kendilerine verdiğimiz desteği teyit ettim." dedi. Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin son derece sağlam olduğuna değinen Bakan Babacan, "Son haftalarda Türkiye ile Gürcistan'ın ortak kaderinin oluştuğu bölgede yaşanan gelişmeler bizi kuşkusuz kaygıya ve endişeye sevk etmiştir."dedi.

Gerilime taraf olan herkesin soğukkanlı bir şekilde değerlendirme yapması gerektiğini söyleyeyen Bakan Babacan, "Bu gerilimlerin kazanan kesimi olmadığını daha önceki deneyimlerimizden de biliyoruz. Kafkasya'nın geleceğini hep beraber şekillendirmemiz gerekiyor. Gerilimin en yüksek olduğu dönemde gündeme getirdiğimiz Kafkasya Platformu bu anlayışın ürünüdür. Bölgesel gerilimin küresel bunalıma dönüşmemisi için cesur adımlar atmamız gereken bir dönemdir. Diyalog yolları açık tutulmalıdır."ifadelerini kullandı.

Bakan Babacan, Türkiye'nin hangi koşullar altında olursan olsun sorunların barışçıl yöntemler ve diyalog yoluyla çözülmesi için elinden geleni ortaya koyacağını vurguladı.

Kafkasya Platformu ile ilgili bir soruya yanıt veren Bakan Babacan, "Bu platform bölge ülkelerinin biraraya gelip, özellikle ekonomik konularda ve diğer alanlarda 'Nasıl işbirliği yapabiliriz?' bunları konuşmayı hedefliyor. Güven artırıcı somut adımlar atmayı amaçlıyoruz. Sorun çözmek için mekanizma oluşturulmasını amaçlıyoruz. Taraf olarak öngördüğümüz 5 ülke var. Bütün ülkelerle görüşmelerimizi yapıyoruz. Gürcü Bakan ile detaylı bir görüşme yaptık. Azerbaycanla da bu konuları görüştük. Moskova ziyaretimiz sırasında da konuyu ele aldık. Salı günü Sergei Lavrov'la yine konuşacağız. Önümüzdeki hafta bakanlıktan görevlendirdiğim bir heyet Erivan'a gidecek. Cumhurbaşkanımızın olası Erivan ziyareti öncesi bu konuyu değerlendirecekler. Kafkasya Platformuna ilişkin ilk görüşlerimizi Erivan'ndaki muhataplara sunacağız. Bunun ne zaman başlayacağı ne zaman resmi startını vereceğimiz merak ediliyor. Şartlar oluştuğunda. Her ülkenin farklı duruşu ve endişeleri var. Bütün bunları konuşacağız. Yoğun bir diplomasi trafiği yaşanacak. Silahlar sustuğunda zaman diplomasi zamanıdır."şeklinde konuştu.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili ise konuşmasından Rusya'ya tepki gösterdi. Rusya'nın askeriyle Gürcistan'ı işgal etmekle kalmadığını tek taraflı hukuki girişimlerde bulunduğuna işaret eden Tkeşelaşvili, "Gürcistan'ın bir bölümünün bağımsızlığını ilan etmiştir." dedi. Rusya'nın bu girişimi ile kendisini izole ettiğini söyleyen Gürcü Bakan, "Umarız daha iyi zamanları göreceğiz. Birleşik bir çaba içerisinde olmalıyız. Rusya'nın genişlemeci politikalarını tersine çevrimeliyiz. Dostlarımızla işbirliği, güçbirliği yapmamız gerekiyor."dedi.

Eka Tkeşelaşvili, "Rusya geri adım attığı zaman çok katmanlı yaklaşımlara bakacağız. Şu anda Rusya ülkemizi terketmeli. Ateşkes anlaşmasını tam olarak uygulamalı. Uluslarası girişim gerekiyor. Rusya'ya alıştığı gibi davranamayacağını göstermek istiyoruz."şeklinde konuştu.