kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

4 Yıllık saldırılarının ardından teslim oldular

Yeni Haber
Irak'ta 4 yıl boyunca saldırılar düzenleyen Iraklı Abdurrahman ile Ahmed, silahlarını bırakıp teslim oldu ve daha sonra yeni hayatlarına başladı.

Amerikan ordusu ve Irak askerlerinin haziran ayındaki affından yararlanan ve başkent Bağdat'ın kuzeyindeki Sünni Selahaddin vilayetinde direniş grupları ya da aşırı dinci şebekelere mensup yaklaşık bin 500 kişi gibi yeni hayatlarına başlayan 22 yaşındaki Abdurrahman Mahmud, ülkesinin işgalini kabul edemeyip, 2003'de devrik Saddam Hüseyin yandaşlarının kurduğu gizli Sünni örgüt İslam Ordusu'na 2004'de katılmış.

"Kaç saldırı düzenlediklerini ya da kaç Amerikan aracını havaya uçurduklarını hatırlamadığını" söyleyen Iraklı genç, 2006'da yakalanıp, Amerikan kuvvetlerinin elindeki Bucca kampında 6 ay tutulmuş. El Kaide militanlarıyla burada karşılaştığını söyleyen Abdurrahman, onların Amerikan karşıtı söylemlerinden çok etkilendiğini ve kamptan çıkar çıkmaz onlara katıldığını anlatıyor.

Ahmed Ali de 22 yaşında ve o da tıpkı Abdurrahman gibi El Kaide'ye katılmış. Dhuluiye'nin El Kaide'nin faaliyet alanı olduğunu, kente başka grup sokmadıklarını anlatan Ahmed, 200 kişilik bir mücahit grubuna katıldığını söylüyor.

El Kaide'nin, planladığı bütün saldırıları yaptığını ve saldırıya uğramayan tek bir Amerikan kamyonu bırakmadığını anlatan iki genç, bununla birlikte zaman içinde saldırılardaki zulüm, halkın bıkkınlığı, Sünnilerin El Kaide'ye artan düşmanlığı gibi nedenlerle yavaş yavaş bu gruptakilerden uzaklaştıklarını anlatıyor. Liderlerinin yabancı olduğunu belirten iki genç, Suriye ya da İran'dan gelen bu kişilerin Iraklıları umursamadıklarını ve soğukkanlılıkla adam öldürdüklerini ve aslında bu savaşın bir sonu olmadığını gördüklerini söylüyor.

Şiddetten yorgun düşen akraba ve arkadaşlarının de artık kendilerine destek olmaktan vazgeçtiğini, zaten çölde yaşamanın çok zor olduğunu belirten gençler, El Kaide'den tam kopuşlarının 2007'de olduğunu kaydediyor.

Bu tarihte El Kaide, Irak ordusuna katılmak isteyen 12 genci öldürünce, halkın El Kaide'ye sırtını döndüğü ve eski direnişçi grupların da El Kaide'ye karşı mücadele eden "Sahva"lara katıldığı belirtiliyor.

Silah bırakan Abdurrahman ile Ahmed, bundan sonra daha iyi bir gelecek hayal ediyor. El Kaide militanlarıyla yollarını ayırdıktan sonra 4 kez ölümle burun buruna gelen Abdurrahman, "Hiç Iraklı öldürmedim, halkın beni zorlanmadan arasına kabul edeceğini düşünüyorum" derken, Ahmed ise karamsarca "Bir mesleğim yok, gerçekten çalışmaya ihtiyacım var. Belki Irak kuvvetlerinde çalışırım, çünkü her halükarda El Kaide'nin hedefiyim" diyor.

Tam bu sırada Amerikan askeri aracının görünmesi üzerine ise Ahmed, "Bir Amerikan konvoyu gördüğümde üzülüyorum. Bu tam bir işgal, kimseye saygı duymuyorlar" diyerek sözlerini tamamlıyor.

AA