kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hava Harp Okulu'nda mezuniyet töreni

Yeni Haber
Hava Harp Okulu'ndan mezun olan 54. dönem teğmenler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da katıldığı törenle diplomalarını aldı.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Hava Harp Okulu tören alanındaki diploma ve sancak devir teslim töreni, davetlilerin ve öğrenci ailelerin yerlerini almasının ardından öğrenci alay komutanlığı ve sancak kıtasının tören alanına gelmesiyle başladı. Öğrenciler bu sırada ''10. Yıl Marşı''nı söyledi.

Törene katılan Cumhurbaşkanı Gül, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ve Hava Harp Okulu Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Sinan Şanlı tarafından tören alanına girişinde karşılandı.

Cumhurbaşkanı Gül de öğrenci alayını yerine geçtikten sonra mezunları ''Merhaba Hava Harp Okulu'' diye selamladı.

İstiklal Marşı'nın okunması ve Türk bayrağının göndere çekilmesinin ardından konuşma yapan Tümgeneral Şanlı, ''Sayın Cumhurbaşkanım, Hava Harp Okulu'ndaki eğitim ve öğretimlerini tamamlayarak Türk Hava Kuvvetleri saflarına katılan, özgür semalarımızın yılmaz bekçileri genç teğmenlerimizin diploma ve sancak devir teslim törenlerini icra etmek amacıyla huzurlarınızdayız. Şahsım ve Hava Harp Okulu personeli adına 'hoşgeldiniz' diyor, şükranlarımı arz ediyorum'' diyerek konuşmasına başladı. Tümgeneral Şanlı, şunları kaydetti:

''Bugün Hava Harp Okulu'nda 54. dönem olarak mezun olan 203 genç teğmen, doğruluk, mertlik ve şeref timsali olarak huzurlarınızdadırlar. Hava Harp Okulu, günümüze kadar çok değerli lider ve komutanlar yetiştirmiş, Türk Hava Kuvvetlerinin geçmişinde olduğu gibi 21. yüzyılın gereklerine göre geleceğinin şekillenmesinde de bir irfan yuvası olmuştur. Bu irfan yuvasından, ahlaken, fikren ve bedenen gelişmiş, sağlam bir kişiliğe ve üstün karakter özelliklerine sahip, askerlik, komutanlık, yöneticilik ve liderlik becerileri kazanmış, görevini çağdaş, bilimsel bir yaklaşımla yerine getirme yeteneğine ulaşmış, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin ve vatanın bölünmez bütünlüğünün muhafazasında, yüce önder Atatürk'ün ilke ve inkılaplarını rehber edinmiş, hava ve uzay gücünün kullanılmasındaki düşünce altyapısına sahip üstün nitelikle hava subay yetiştirilmesi esas alınmıştır.''

Tümgeneral Şanlı, öğrencilerin ailelerine seslenirken, ''Karşılığı asla ödenmeyecek kadar büyük fedakarlıklarla yetiştirerek bizlere teslim ettiğiniz evlatlarınız, şimdi sizlerin ve hepimizin gurur kaynağı olmuşlardır. Onlar artık yürekleri vatan, cumhuriyet, askerlik ve havacılık sevgisi ile dolu olarak barışın ve özgürlüğün sembolü olan mavi semalarımızı korumaya adanmış yürekli ve seçkin subaylardır. Onlarla ne kadar övünseniz azdır. Onların yetiştirilmesinde ve başarılarındaki destekleriniz için şükranlarımı sunuyor, sizleri gönülden kutluyor, daha nice mutlulukları evlatlarınızla yaşamanızı diliyorum'' dedi.

MEZUNLARA SESLENDİ

''Özveri, cesaret, gayret ve sabır gerektiren 4 yıllık eğitim-öğretim sürecini başarıyla tamamladınız. Mezuniyetinizin haklı gururunu ve sevincini coşkuyla yaşayabilirsiniz'' diyen Tümgeneral Şanlı, şunları kaydetti:

''Mazisi şan ve şerefiyle dolu Hava Kuvvetlerimizin saflarına katılışınızı yürekten kutluyorum. İnanıyorum ki sizlerin katılımıyla, dünyanın sayılı hava kuvvetlerinden biri olan Türk hava kuvvetleri ailesi bir kat daha güçlenecektir. Sizler artık Atatürk ilke ve devrimlerini özümsemiş, milli çıkarları her şeyin üzerinde tutan, vatanına, milletine, cumhuriyetine bağlılığı askerliğin şerefi olarak gören genç hava subaylarısınız.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet muhafazası yolunda ülkemizin hür semalarında ve dünyanın her yerinde yapacağınız görevlerle ulusumuzun kanatlı savaşçıları ve Hava Kuvvetlerimizin parlak yıldızları olacaksınız. Dünya ile yarışır bir hava ve uzay kuvveti sizlerin omuzuna yükselecektir.''

MEZUNLAR ADINA KONUŞMA

Mezun olanlar adına konuşan dönem birincisi Hava Teğmen Haluk Yıldız da, kutsal vatan savunması içinde yerlerini almaktan duyduğu gurur ve sevinci dile getirerek, şöyle konuştu:

''Sayın Cumhurbaşkanım, Atatürk'ün geleceğin güven ve teminatı olarak gördüğü Türk gençliği olarak geleceğe güvenle bakıyor ve ulu önderin bize vermiş olduğunu görevleri eksiksiz bir şekilde yerine yetirebilmek için, sahip olmamız gereken hırs ve azimle bir kez daha vurgulamak istiyoruz ki güzel yurdumuzu, yüce milletimizi tehdit edecek tüm düşmanlarımız, karşılarında bizi bulacaktır. Türkiye Cumhuriyeti ve büyük Türk milleti çelikten kanatlarımız altında daima hür ve bağımsız olacaktır.''

Mezunların ant içmesinin ardından dönem birincisi Haluk Yıldız, yaş kütüğüne uçak maketi çaktı.

DİPLOMALAR

Törende daha sonra diplomalar ve dereceye girenlere ödülleri dağıtıldı. Hava Teğmen Haluk Yıldız'a diploması Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ikinci olan Tanju Uysal'a TBMM Başkanı Köksal Toptan, üçüncü Ercan Alkan'a diploması Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun ve Donanma Komutanı Oramiral Uğur Yiğit, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay da dereceye giren teğmenlere diplomalarını verdi.

Törende, sancak devir teslimi ile sancaktar ve muhafızlarına Okul Komutanı Tümgeneral Sinan Şanlı tarafından kılıç ve diplomalarının verilmesinin ardından, Hava Harp Okulu Marşı okundu. Bu sırada, davetliler ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak öğrencilere eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ayakta selamladığı tören geçişinin ardından Türk Yıldızları gösteri yaptı. Protokole gösteri öncesi şapka dağıtıldı.
Törende, ayrıca Türk Hava Kuvvetlerine bağlı F-4 ve F-16 savaş uçakları da tören alanı üzerinden alçak uçuş yaptı.

TÖRENDEN NOTLAR

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, törene havacı üniforması ile katıldı.

Hava Harp Okulu'ndan bu yıl 6'sı bayan 203 genç teğmen mezun oldu. Teğmenlerin 50'si havacılık mühendisliği bölümünden, 55'i elektronik mühendisliği, 53'ü bilgisayar mühendisliği, 45'i de endüstri mühendisliği bölümünden mezun oldu.

Törene, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin de katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, törenin ardından alandan ayrılırken, küçük bir kız ve erkek çocuğunu severek fotoğraf çektirdi.

Törenin ardından kılıç çatan yeni mezun teğmenler, daha sonra aileleriyle kucaklaştı. Bu sırada genç subayların bazı yakınlarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü.