kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Mısır'dan Gazze'ye ramazan jesti

Yeni Haber
Mısır yedi aydır Gazze'de sıkışıp kalan Filistinlilere iki gün için Refah Sınır Kapısı'nı yeniden açtı. Yüzlerce Filistinli sınırı geçerken, Gazze tarafında da uzun kuyruklar oluşması dikkat çekiyor. Bugün yeniden kapanacak olan sınırdan yaklaşık olarak bin 600 kişinin geçişine izin verileceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz yıl İsrail'in havadan ve karadan Gazze'ye yardımları engellemesi üzerine Hamas Mısır ile aralarındaki duvarı havaya uçurmuş, yaklaşık 700 bin Filistinli Mısır tarafına geçmişti.

El Ariş ve çevre illerde alış veriş yapan ve tedavi gören Filistinlilerin Kahire başta olmak üzere Mısır'ın diğer illerine gitmelerine izin verilmiyor. Mısır, Ramazan ayı öncesi Refah sınır kapısını açacağını duyurmuş ancak ne zaman açacağını ve sürenin ne olacağını belirtmemişti.

1.5 milyon kişinin yaşadığı Gazze'ye uygulanan Israil ablukasını protesto etmek isteyen farklı ülkelerden eylemciler dün Gazze'ye varmıştı. Yardım malzemeleri getiren eylemcilerin hareketini Arap ülkelerine örnek gösteren Filistin Başbakanı Ismail Haniye, Arapların da bu davranışlarla İsrail'in ablukasını sona erdirebileceklerini belirtmişti.

İsrail'in 2005 yılında Gazze'den çekilmesinden hemen sonra yapılan Filistin seçimlerinde Hamas'ın büyük başarı göstererek çoğunluğu ele geçirmesinden sonra bu kez Filistinliler arasında çatışmalar baş göstermişti. 2007 yılında da Hamas, El Fetih'i Gazze'den çıkararak tek başına kontrolü ele geçirmiş bu da bölgeye yönelik İsrail'in sert bir abluka uygulamasına sebep olmuştu.

Mısır'ın gözetiminde bir yandan Filistinli gruplar anlaşmaya çalışırken, diğer yandan da Filistinli gruplar El Fetih ve Hamas, İsrail ile kesintiye uğrayan barış sürecini canlandırmaya çalışıyor.

CİHAN