kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tüzmen Çin'in Sincan Uygur özerk cumhuriyetinde

Yeni Haber
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Çin'in Sincan Uygur Özerk Cumhuriyetine gitti.

Dış Ticaret Müsteşarlığından yapılan açıklamada, Çin'e yönelik ihracatı geliştirme çalışmaları kapsamında, bölgesel açılım politikalarına devam edildiği belirtildi.

Açıklamaya göre bu çerçevede, Devlet Bakan Kürşad Tüzmen başkanlığında ticaret heyeti, Çin tarafının daveti üzerine, 1-4 Eylül tarihleri arasında Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin (SUÖB) başkenti Urumçi'de temaslarda bulunacak.

Bu ziyaret öncesinde, Tüzmen, Pekin'de, Çin Ticaret Bakanı Sayın Chen Deming ile resmi bir görüşme gerçekleştirecek. Söz konusu görüşmede, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerde yaşanan gelişmeler ele alınacak ve 2008-2009 programı hazırlanacak.

Urumçi Ticaret Heyeti çalışmaları kapsamında, ''17. Urumçi Ekonomik İşbirliği ve Ticaret Fuarı'' dahilinde bir ''Türk Ürünleri Sergisi'' düzenlenecek.

''Türk Ürünleri Sergisi'' için Çin tarafınca katılımcı 25 Türk firmasına yaklaşık bin metrekarelik alan ücretsiz olarak tahsis edildi.

Katılımcılar arasında bu bölgeye ilgi duyan firmaların ve tanıtım gruplarının bulunduğu sergi sırasında ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İGEME ve İhracatçı Birlikleri de tanıtım standları ile temsil edilecek.

Söz konusu faaliyet ile eş zamanlı olarak düzenlenen Ticaret Heyeti Organizasyonuna, iş adamları, sivil toplum örgütleri, özel sektör çatı kuruluşları ve tanıtım grupları ile Çin'de yerleşik Türk ekonomik varlığını oluşturan kuruluş temsilcilerinden oluşan bir heyet iştirak edecek.

Ticaret heyetinde yer alan iş adamları, fuar sırasındaki genel temaslarının yanı sıra Çinli muhatapları ile ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

Urumçi ziyareti sırasında Devlet Bakanı Tüzmen, bölge yetkilileri ile resmi temaslar gerçekleştirecek, Türk-Çin İş Forumu ile Bölgesel Ekonomik ve Ticaret İşbirliği İçin Batı ve Orta Asya Yüksek Düzeyli Forumu'nda konuşmalar yapacak, Türk işadamları tarafından Urumçi'de yapılan yatırımların açılışını yapacak.

Tüzmen başkanlığındaki ziyaretin, Türkiye ile SUÖB arasındaki halihazırda 15 milyon dolar seviyesinde bulunan ticaret hacminin gelişimine ve bölgede faaliyet gösteren Türkiye menşeli firma sayısının artmasına önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

TÜRKİYE-ÇİN TİCARET HACMİ

Öte yandan, 2005 yılında 550 milyon dolar düzeyinde bulunan Türkiye'nin Çin'e ihracatı, geçen yıl ilk kez 1 milyar dolar sınırını aşarken, bu yılın ilk yarısına ilişkin veriler dikkate alındığında, yıl sonunda bu rakamın 1,5 milyar doları aşacağı öngörülüyor.

Çin'den yapılan ithalatın artış hızında belirli bir azalma gözlenirken, 2005 ve 2006 yıllarında sırasıyla yüzde 53 ve yüzde 40 olan ithalat artış hızı, 2007'de yüzde 36 seviyesinde gerçekleşti.

AA