kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Termik santralde patlama

Yeni Haber
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki EÜAŞ Tunçbilek Termik Santralinin ünitelerinden birinde meydana gelen patlama sonucu yangın çıktı.

Santralin 150 megavat gücündeki 5'inci ünitesinde henüz belirlenemeyen bir nedenle patlama oldu.

Bunun hemen ardından başlayan yangın nedeniyle yayılan alevlere, Tavşanlı ve Tunçbilek belediyeleri ile EÜAŞ Tunçbilek Termik Santrali, Garp Linyitleri İşletmesi Müessesesi ve Tavşanlı Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekipler, 6 arozözle müdahale etti.

Yaklaşık bir saatte söndürülen yangın sonrasında ekiplerce soğutma çalışmasına başlandı.

Ölen ya da yaralananın bulunmadığı yangının hidrolik tanklarına sıçramaması için önlem alan görevliler, santral giriş ve çıkışlarını kapatarak buralardan geçişlere izin vermedi.Yangının çıkış nedeni ve hasar tespitine ilişkin çalışma sürdürülüyor.

ELEKTRİK ÜRETİMİ TAMAMEN DURDU

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki EÜAŞ Tunçbilek Termik Santralinin ünitelerinden birinde meydana gelen patlama ve ardından çıkan yangın sonrası elektrik üretiminin tamamen durduğu bildirildi.

Tavşanlı Belediye Başkanı Ali İhsan Çakır, olay yerindeki inceleme sırasında yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Tunçbilek beldesinde Türkiye'nin elektrik ihtiyacına büyük oranda katkı sağlayan santraldeki elektrik üretiminin patlama ve yangın nedeniyle durduğunu söyledi.

Yangının anında müdahaleyle söndürülerek büyük bir felaketin önlendiğine işaret eden Çakır, patlamanın neden kaynaklandığının yapılacak inceleme sonunda belirleneceğini anlattı.

Tavşanlı Kaymakamı Mehmet Suat İlhan da olayda hafif yaralanan 3 kişinin hastaneye sevk edildiğini belirterek, yangın söndürme çalışmalarında görev yapan itfaiye ekiplerine teşekkür etti.

Tunçbilek Belediye Başkanı Mutahhar Temel ise yangın öncesinde santralde sadece 4 ve 5'inci ünitelerde üretim yapıldığını, 1 ve 2'nci ünitelerin devre dışı, 3'üncünün arızalı olduğunu ifade etti.

Patlamanın hemen ardından olay yerine sevk edilen ekiplerin yangını büyümeden kontrol altına aldığını bildiren Temel, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin çok yüksek oranda elektrik ihtiyacı olduğu dönemde bu santralin elektrik üretemez duruma gelmesi üzücüdür. Teknik heyetlerin, santral müdür ve müdür yardımcılarının anında müdahale etmeleri büyük bir felaketi önlemiştir. Ölü ya da yaralı gibi kayıpların yaşanmaması olayın tek teselli edici yönüdür.''

Santralin yılda 2 milyar kilovatsaat elektrik ürettiğini anlatan Temel, 5'inci ünitenin patlama ve yangın, 4'üncü ünitenin ise önlem amacıyla devre dışı bırakıldığını, dolayısıyla santralde elektrik üretiminin durduğunu sözlerine ekledi.

Patlamanın çıkış nedenine ilişkin araştırma ve soğutma çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.

AA