kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
30 Ağustos 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
www.fashion-ation.net, birçok moda dergisinin sayfalarını, sitesinde yayınlıyor. Bu fotoğraf da İngiliz Vogue'un son sayısından alınmış.

Modanın kalbi internette atıyor

Güncelleme : 29.08.2008 19:03
Moda dergisi alışveriş tutkunu bir kadın için vazgeçilmezdir. Ama son zamanlarda internetteki moda blogları, klasik moda dergilerinin yerini almaya başladı. Birçok alanda olduğu gibi sanal ve hızlı iletişim, sürekli değişen modayı da ele geçirdi. Peki ama bu durum, raflardaki moda dergilerini nasıl etkileyecek dersiniz?..
Gerçek bir moda tutkunu her zaman, her yerde trendleri takip edebilmek ister. Haberi olmadan çıkacak bir Louis Vuitton çantaya, Roberto Cavalli imzalı bir elbiseye ya da bir çift Jimmy Choo'ya tahammülü yoktur. Dergilerinden uzak kalmış bir modasever fazla uzun yaşamaz. Yoksa yaşar mı? Online dergiler sayesinde artık siz neredeyseniz moda orada. Çoğu moda dergisi aylık olarak yayımlanırken internet üzerinden yayın yapan dergilere her hafta ulaşabiliyorsunuz. Örneğin bu tarz haftalık dergilerden biri olan net-aporter. com son sayısında geniş bir çanta dosyası hazırlamış ve Zanotti ayakkabıları mercek altına almış. Hintmag.com isimli diğer bir internet dergisi ise yeni çıkan koleksiyon haberlerini günaşırı yeniliyor. Tabii ki bu online dergiler, sayfalarını ellerinizle çevirebileceğiniz dergilerin yerini tutamaz. Ancak netten ulaşılabilen moda dergileri de bu açıklarını erişim kolaylığı ve güncellikleriyle kapatıyor. Ayrıca bu dergilerin içeriği, yazı ve fotoğraflarla sınırlı kalmıyor; moda dünyasından haberler müzik ve videolarla süsleniyor, okuyucu yorumları da sitelerde anında yerini alıyor. Online moda dergilerinin diğer bir artısı da size beğendiklerinizi mağaza mağaza gezmeden derhal edinebilme imkânı tanıması. Hintmag.com gibi kimi dergiler sizi alışveriş yapabileceğiniz sitelere yönlendirirken kimisi de ziyaretçilerine tanıtılan ürünleri direkt satın alma seçeneği sunuyor.

NETTEN SAYFA ÇEVİRİN
Iconique.com ve fashion156.com gibi dergiler de içerikleriyle yeni ve genç yeteneklerin ortaya çıkışı için ortam hazırlıyor. Böylece okuyucu ve online moda dergileri arasındaki döngü tamamlanıyor. Moda, internet sitelerinden takip edilirken internet siteleri de tasarımlarında modayı takip etmek zorunda. Moda dergilerinin demode bir görünüme sahip olması kabul edilemez. Üstüne üstlük online dergilerinin sayısı hızla artarken oluşan rekabet ortamında sivrilebilmek ve moda hakkındaki kişisel bloglardan farklı olduklarını ortaya koyabilmek için iddialı e-dergilerin kendilerine yaraşır bir formatla ortaya çıkmaları gerek. Bu yüzden alışık olduğumuz dergi görünümünü monitörlerimize yansıtma kararı alınmış. Mesela unvogue.com'a tıklayanlar sayfaları mouse yardımıyla 'çevirebiliyorlar.'

EKONOMiSi DE TIKIRINDA
İşin ekonomik boyutu da göz ardı edilmeyecek kadar hareketli... Guy Hipwell'in kurduğu ve editörlüğünü yaptığı Fashion156.com, iki senedir moda bağımlılarına sesleniyor. 12 günde bir çıkan dergi 250 bin kişiye ulaşıyor. Derginin yaratılması 40 bin dolara mal olmuş. Hipwell yeni sayı çıkarmanın maliyetini açıklamasa da en basitinden basım ve dağıtım masraflarının olmadığı düşünülürse, bu e-dergi normal bir dergiye oranla çok daha ucuza geliyor. Üstelik ünlü markaları kendilerine çekebilmeyi başaran siteler reklam başına 10 bin ile 40 bin dolar arası kazanç sağlıyor. E-dergiler, reklam veren markalar için de uygun bir seçenek. Gucci, Hintmag.com'a üç aylık sponsorluk için 50 bin dolar ödüyor. Kuşe kâğıda basılı bir dergide tek sayfalık reklam için ödenen miktar ise 60 bin-110 bin dolar arasında. Bu durum reklamcıların zamanla online dergilere kaymasını sağlayabilir. Yine de medya analizcilerine göre Vogue gibi dergilere verilen reklamın etkisi internettekilere oranla daha büyük olsa da e-dergilerin gelecek vadettiği de su götürmez.
Haberin fotoğrafları