kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Çankaya Köşkü'nde yapılan Kıbrıs zirvesinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ortak basın toplantısı düzenledi.

Kosova, Abhazya ve Osetya örnek olacak

NUR BATUR - ANKARA
Gül, Talat ve Erdoğan Kıbrıs pazarlığında uzlaşma politikasının sürmesine karar verdi. 3 Eylül'de başlayacak müzakerede Kosova, Abhazya ve Osetya'nın bağımsızlık ilanı koz olarak kullanılacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kosova, Abhazya ve Osetya örnek olacak
Kıbrıs sorununun çözümü için Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında müzakerelerin başlamasına 5 gün kala Akdeniz'de yeniden petrol arama krizi patlak verdi. Ankara'ya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'la 3'lü zirvede buluştu ve petrol arama krizinin gölgesinde başlayacak yeni Kıbrıs pazarlığında izlenecek stratejiyi saptadı. Çankaya Köşkü'ndeki zirvede alınan karara göre, Kıbrıs pazarlığında izlenecek strateji 7 ana temele dayanacak:
1- Türkiye ve KKTC çözüme yönelik uzlaşma politikasını sürdürecek. Türk tarafı masadan kalkmayacak.
2- 3 Eylül'de törenle açılacak ve 11 Eylül'de ilk resmi müzakereye geçilecek olan pazarlıkta öncelik Kıbrıs Federal Cumhuriyeti'nin anayasasına verilecek. Yönetimde siyasi eşitliğe dayanacak olan yeni anayasanın ayrıntıları üzerinde anlaşma olmadan toprak pazarlığı yapılmayacak.
3- Türkiye'nin garantisinden kesinlikle vazgeçilmeyecek.
4- Müzakerelerin 10 ayda tamamlanması hedeflenecek. En geç Ağustos 2009'da bitirilip referanduma sunulması istenecek.
5- Rumların müzakereleri zamana yayıp Aralık 2009'da AB zirvesinde Türkiye üzerine baskı çekme taktiği önlenecek. Bunun için Talat yoğun müzakere maratonu teklif edecek.
6- Kosova, Abhazya ve Osetya'nın bağımsızlık ilanıyla ortaya çıkan yeni konjonktür koz olarak kullanılacak.
7- Rumların Akdeniz'de uluslararası anlaşmalara aykırı olarak petrol araması yapmasına göz yumulmayacak. Gerekirse, daha önce olduğu gibi, Türk savaş gemileri Doğu Akdeniz'de Rum yönetiminin petrol arama ruhsatı verdiği bölgelere girecek.

PETROL ARAMA KRİZİ
Rum yönetiminin Mısır'la petrol aramaları için anlaşma imzalamasıyla başlayan krizin ekimde yeniden alevlenmesi bekleniyor. Rumlar Akdeniz'de petrol araması için ilan ettiği 13 bölgeden 3'ünde aramalara başlamak isteyen ABD'nin Nobel şirketiyle Norveç, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin oluşturduğu konsorsiyumla anlaşma imzalayacak. Böylece 2009'un başından itibaren şirketlere petrol aramaya başlama izni vermiş olacak. Türkiye, Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında kıta sahanlıkları saptanmadığı için Rumların verdiği izinlerin uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu bildiriyor ve karşı çıkıyor. Türkiye sorunu BM'ye de taşıdı ve daha önce bölgeye savaş gemilerini de gönderdi.