kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
"SADECE GÖZDEN KAYBOLUYORUM" Genelkurmay Başkanlığı görevini devreden Büyükanıt, General McArthur'un veda konuşmasına atıfta bulunarak, şöyle dedi: "Ben de sadece gözden kayboluyorum, ancak kalbim hep Silahlı Kuvvetler'in sıcak duygusuyla yaşayacak."

'Ulus devlet en önemli oyuncu'

Ceyda KARAASLAN - ANKARA
Genelkurmay Başkanlığı'nı devralan Orgeneral Başbuğ, ulus devletlerin önemini vurgularken Alman düşünüre atıfta bulundu..
Genelkurmay Başkanlığı'nın devir teslim törenine Orgeneral İlker Başbuğ'un laiklik, ulus devlet ve cemaat mesajları damgasını vurdu. Org. Başbuğ, toplumun bir kesiminde laiklik endişesi olduğunu belirterek, bunun ciddiye alınmasını şu sözlerle dile getirdi: "Bugün toplumun bir kesimi yeni bir kültürel kimlik yaşam tarzı konusunda dini düşüncelere büyük bir ağırlık verildiğini düşünmekte ve bu gelişmelerden büyük bir endişe duymaktadır. Bu endişe ciddiye alınmalıdır. Çoğulcu demokrasi anlayışı çerçevesinde toplumsal huzur için bu zorunludur."

CEMAATLERİN ETKİSİ
Başbuğ giderek güçlenen bazı cemaatlerin ekonomiyi yönlendirdiğini belirterek, "Sosyal devlet niteliğinin zayıflamasının toplumları cemaatleşmeye ittiği de bir gerçektir" dedi. Görevini Org. Başbuğ'a devrederek emekliye ayrılan Org Yaşar Büyükanıt, Genelkurmay Karargâhı'ndaki törende duygulu anlar yaşadı. "Sadece gözden kayboluyorum" diyen Büyükanıt, "TSK, demokratik laik ve sosyaş bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza dek teminatı olmaya devam edecektir" diye konuştu.

'TARTIŞMAYA AÇILAMAZ'
Türkiye'nin 26'ncı Genelkurmay Başkanı olan Başbuğ, ulus devletlerin küreselleşme içindeki önemine vurgu yapmak için ünlü Alman düşünür Habermas'ı referans gösterdi. Başbuğ "Önemli düşünürlerden Habermas'ın 'uluslar üstü kuruluşların oluşturduğu uluslararası sahnede ve küresel oyuncular arasında ulus devletler hâlâ en önemli oyunculardır' şeklindeki ifadesi ulus devletlerin önemini doğrulamaktadır" dedi. "Ulus devlet yapımızın temelinde vatandaşlık düşüncesi vardır" diyen Başbuğ, "Devlet içinde entelektüel tartışmaların yapılabilir olması, devleti ayakta tutan unsurların tartışmaya açılması anlamına gelmez" diye konuştu. Bölücü terör hareketinin temelinde etnik milliyetçilik olduğunu kaydeden Başbuğ şöyle devam etti: "Bu görüş ulus devlet yapısını hedef almaktadır. Her konuyu tartışabilme özgürlüğü devletlerin varlığını riske sokacak konuları içermez."

ANAYASANIN YORUMU
Org. Başbuğ, anayasayı resmen yorumlamaya tek yetkili organın Anayasa Mahkemesi olduğunu ifade etti. Başbuğ, "Cumhuriyetin kuruluş felsefesi ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet temeline dayanmaktadır. TSK bu felsefenin kollanması ve korunmasında her zaman taraftır" dedi. Türkiye'yi tam üyeliğe kabul etmeyen bir AB'nin Ortadoğu ve Kafkaslar'daki etkisi biteceğini belirten Başbuğ, "Türkiye bölgedeki en güçlü laik ve demokratik ülkedir" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları