kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

UEFA'daki rakiplerimizi tanıyalım

Yeni Haber
UEFA Kupası'nda bugün çekilen kuralarda Beşiktaş, Ukrayna'nın Kharkiv, Galatasaray, İsviçre'nin Bellinzona ve Kayserispor, Fransa'nın Paris Saint Germain takımıyla eşleşti.

Bellinzona


Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne 3. ön eleme turunda Steaua Bükreş'e elenerek veda eden Galatasaray'ın UEFA Kupası 1. turundaki rakibi İsviçre Süper Ligi'ne 17 yıl sonra yeniden yükselen Bellinzona oldu.

Avrupa kupalarında ilk kez bu sezon maç yapma şansı yakalayan Bellinzona, eleme turlarında önce Ermenistan'ın Ararat, daha sonra da Ukrayna'nın Dnipro takımlarını eleme başarısı gösterdi. Ararat'ı 3-1 ve 1-0'lık galibiyetlerle geçen Bellinzona, kendi evinde 2-1 yendiği Dnipro'ya deplasmanda 3-2 yenilmesine karşın adını UEFA Kupası'nda 1. tura yazdıran ekip oldu.

Kuruluş yılı 1904 olan ve 1948 yılında Lig A'da şampiyonluk yaşayan ekip, 1989-90 sezonunda İkinci Lig'e düştü. Bellinzona 17 yıl aradan sonra bu sezon yeniden İsviçre Süper Ligi'nde mücadele etmeye hak kazandı. Teknik direktör Marco Schaellibaum yönetiminde mücadele eden ekip, 7 haftası geride kalan 10 takımlı İsviçre Süper Ligi'nde 1 maç eksiğiyle 6 puanla 8. sırada bulunuyor.

Lig maçlarını 8 bin kişi kapasiteli Comunale Stadı'nda, Avrupa kupası maçlarını ise 15 bin kişi kapasiteli Cornaredo Stadı'nda oynayan İsviçre temsilcisi, İtalyanca konuşulan ve adını da aldığı Bellinzona kantonunun ekibi.

Bordo-beyaz renklere sahip olan Bellinzona, İsviçre İkinci Ligi'nde (Challange League) mücadele etiği geçen sezon İsviçre Kupası'nda final oynama başarısı gösterdi ve Basel'e finalde 4-1 yenilmesine karşın, bu takımın Şampiyonlar Ligi'ne gitmesi nedeniyle UEFA Kupası'na katılma vizesi aldı.

Bir dönem Galatasaray'da oynayan Kubilay Türkyılmaz'ın da geçmişte formasını giydiği Bellinzona, İtalya'nın Roma ekibiyle de kardeş kulüp.

Kadro

İsviçre'de İtalyanca konuşulan bölgenin takımı olması nedeniyle İtalyan oyuncuların özellikle rağbet gösterdiği kulüpte, 8 İtalyan futbolcu yer alıyor.
Türk kökenli Gürkan Sermeter'in de formasını giydiği ekibin kadrosu şöyle:

Kaleci: Lorenzo Bucchi (İtalya), Matteo Grifti (İtalya).
Defans: Davide Belotti (İtalya), Vincent Bernardet (Fransa), Henri-Georges Siqueira (İsviçre), Alessandro Mangiarratti (İsviçre), Angelo Raso (İtalya), Gürkan Sermeter (İsviçre), Giuseppe Miccolis (İtalya), Iacopo La Rocca (İtalya).
Orta saha: Shkelzen Gashi (İsviçre), Adewale Dauda Wahab (Nijerya), Genc Mehmeti (İsviçre), Manuel Rivera (İsviçre), Emanuele Di Zenzo (İsviçre), Alessio Ferrazza (İtalya).
Forvet: Andrea Conti (İtalya), Ikechukwu Kalu (Nijerya), Francisco Valmeri Souza Neri (Brezilya), Mauro Lustrinelli (İsviçre), Jocelyn Roux (İsviçre)

FC Metallist Kharkiv

Beşiktaş'ın UEFA Kupası 1. turunda eşleştiği Ukrayna'nın FC Metallist Kharkiv ekibi, Avrupa'da tecrübesizliği ile dikkat çekiyor.

Avrupa kupalarında göze çarpan başarısı olmayan FC Metallist Kharkiv, kupalarda bugüne dek 6 maç yaptı. Ukrayna ekibi, bu 6 maçta, 1 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 yenilgi alırken, 7 gol atıp, kalesinde 7 gol gördü. Kupaya 1. turdan dahil olan Ukrayna ekibi, kendi liginde ise bu sezon yaptığı 6 maçta 3 galibiyet ve 3 beraberlik alarak 12 puan topladı. FC Metallist Kharkiv, 12 puanla 16 takımlı ligde 3. sırada yer alıyor.

1925 yılında kurulan ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1992 yılından itibaren Ukrayna Persha Lig'de mücadele eden FC Metallist Kharkiv, geçen sezon ligi 3. sırada bitirmişti.

Teknik direktörlüğünü Myron Markevich'in yaptığı Ukrayna ekibi, kendi sahasındaki maçlarını ise 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak statlardan biri olan 43 bin kapasiteli Mettalist Stadı'nda yapıyor.

KADROSUNDA 8 YABANCI OYUNCU BULUNDURUYOR

Beşiktaş'ın 1. turdaki rakibi FC Metallist Kharkiv, kadrosunda 2'şer Brezilyalı ve Sırp, 1'er Polonya, Senegal, Moldova ve Fildişi Sahilleri'nden olmak üzere toplam 8 yabancı oyuncu bulunduruyor.

FC Metallist Kharkiv, geçen sezon Ukrayna'da gol kralı olan Marko Devic'i de kadrosunda tutma başarısı gösterdi.
Ukrayna ekibinin kadrosundaki oyuncular şöyle:

Kaleciler: Igor Bazhan, Olexandr Goryainov, Denys Sidorenko
Defans: Andriy Konyushenko, Yevgen Selin, Olexandr Babych, Seweryn Daniel Gancarczyk (Polonya), Milan Obradovic (Sırbistan), Papa Gueye (Senegal), Vitaliy Bordiyan (Moldova), Sergiy Kostyuk, Oleksiy Kurilov
Orta Saha: Sergiy Valyaev, Edmar de Lacerda Aparecida (Brezilya), Valentin Slyusar, Olexandr Trisovic (Sırbistan), Sergiy Barilko, Anton Postupalenko, Roman Svetlichniy, Olexandr Rykun, Roman Butenko, Marko Devic
Forvet: Sergiy Davydov, Andriy Koval, Ruslan Fomin, Venance Zeze (Fildişi Sahilleri), Anatoliy Didenko, Avelino Coelho Jackson (Brezilya).

PSG

UEFA Kupası'ndaki temsilcilerimizden Türkiye Kupası Şampiyonu Kayserispor, UEFA Kupası 1. Turunda Fransızların köklü takımı Paris Saint Germain'le (PSG) eşleşti.

Geçtiğimiz sezon Türkiye Kupası'nı kazanarak, Türkiye'yi UEFA Kupası'nda temsil etme hakkı kazanan Kayserispor'un 1. Turdaki rakibi Fransızların ünlü takımı PSG oldu. PSG son yıllarda büyük bir düşüş yaşamasına karşın yeni sezon öncesi yaptığı transferlerle dikkat çekmişti. PSG, Fenerbahçe'nin Sırp oyuncusu Mateja Kezman'ı kiralık olarak transfer ederek son dönemde Türk basının gündemine gelmişti.
21:00
Ankaragücü - Trabzonspor
Turkcell Süper Lig (LİG TV)
Haftanın Maçları
2. Hafta
 Ankaragücü 1  
  Trabzon 2  
 Ankaraspor -  
  Gaziantep -  
 Fenerbahçe -  
  İ.B.B. Spor -  
 Kocaeli -  
  Sivas -  
 Eskişehir -  
  Hacettepe -  
 Bursa -  
  G.Birliği -  
 Denizli -  
  Antalya -  
 Kayseri -  
  Galatasaray -  
 Beşiktaş -  
  Konya -  
Haftanın Maçları
2. Hafta
 Ankaragücü Trabzon Cuma 21:00  
 Ankaraspor Gaziantep Cumartesi 21:00  
 Fenerbahçe İ.B.B. Spor Cumartesi 21:00  
 Kocaeli Sivas Cumartesi 21:00  
 Eskişehir Hacettepe Pazar 21:00  
 Bursa G.Birliği Pazar 21:00  
 Denizli Antalya Pazar 21:00  
 Kayseri Galatasaray Pazar 21:00  
 Beşiktaş Konya Pazartesi 21:00