kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Rusya ile sorun nasıl çözülecek?

Rusya, "Nuh" diyor, "Peygamber" demiyor!. Türkiye'den ithalat yapan Rus şirketleriyle ilgili inceleme sürerken, Türk ihraç ürünlerine, "Tarife dışı engel" uygulamaya devam ediyor.
Türkiye ise bir yıldır devam eden, ancak son bir aydır ihracatın durduğu Rusya pazarı ile ilgili arayışlarını sürdürüyor.
Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krize Başbakan Erdoğan, geçen cuma günü gittiği Rize'de el koydu.
Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla gelişmeleri izliyor. Kısa vadede "İkili görüşmelerle sorun çözülebilir" diyen Türk ihracatçısı ise, "İkili görüşmelerde mutlaka Başbakan Erdoğan devreye girmeli" diyor. Türkiye, sorunun Rusya ile yapılacak 'Tercihli Ticaret Anlaşması' kanalıyla çözüleceğine inanıyor.
Ancak burada duralım!..
Rusya ile AB arasında yürütülen ve henüz imzalanmayan "Serbest Ticaret Anlaşması" na dikkat çekelim.
1 Ocak 1996'da Gümrük Birliği kararını imzaladığı için Rusya ile ayrı bir serbest ticaret anlaşması imzalayamayan Türkiye, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla AB'nin imzalayacağı Serbest Ticaret Anlaşması'nın tarafı olmak durumunda!..
Dikkat çekelim. Öncelikle Rusya, Türkiye'den bavul ve doğa lgazın dışında yaptığı ticaretle ilgili olarak kendi ithalatçısını terbiye etmek istiyor. Konuyla ilgili olarak Türkiye'den kabul etmesi zor görünen bazı taleplerde bulunuyor.
Diyor ki; "Rus ithalatçısının gümrük faturalarının bir kopyasını bize iletin!"
Mümkün mü?
Sorarım size; Bu sorun çözülür mü?