kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ameliyatta hastalar karıştı

Ajanslar
Yeni Haber
Denizli Devlet Hastanesi kadın doğum servisinde yan yana yatan ve adları aynı, soyadları benzer olan iki hastanın ameliyat ekibi tarafından karıştırıldığı öne sürüldü.

İdrar yolları tedavisi için bekleyen E.Ç. (36), rahmi alınacak E.Ç'nin yerine ameliyathaneye götürüldü.

İdrar yolları operasyonu uygulanması gereken E.Ç'nin (36) yanlışlıkla rahminin alındığı, hastanın Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.

Durumun ortaya çıkması üzerine hastane yönetimi de ameliyat ekibi ve doktorlar Ü.Y. ile M.Ç. hakkında soruşturma başlattı.

Olayı doğrulayan Başhekim Ramazan Canural, 13 Ağustos Çarşamba günü, isimleri aynı, soyadları benzeyen iki hastanın ameliyatlarının birbirine yakın zamanlarda yapılmasının planlandığını söyledi.

Rahmi alınacak hasta E.Ç'nin görevliler tarafından sadece adıyla hitap edilerek çağrıldığını ifade eden Canural, bu çağrıya idrar yolları tedavisi için bekleyen diğer hasta E. Ç'nin (36) 'benim' diyerek gittiğini ve idrar yolları tedavisi uygulanması gereken hastanın rahminin alındığını bildirdi.
Dr. Canural, şunları kaydetti:

''İsimleri aynı, soyadları benzeyen ve birbirine yakın ameliyat yapılması planlanan 2 hastadan birisi sadece ismiyle çağrılması suretiyle 'o kişi benim' diyerek ameliyat salonuna götürülmüş. Yanlışlıkla diğer hastaya yapılması gereken ameliyat, başka doktorlar tarafından yapılmış. Her türlü ameliyatta dünyanın bütün medeni hastanelerinde uygulanması gereken ameliyat öncesi prosedürler ve kurallar hastanemiz idaresince konulduğu halde, bu kurallara uymadan operasyonu başlatan, gerçekleştiren ve sonlandıran ameliyat ekibi hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldı. Olaya savcılık el koydu. Olayla ilgili araştırma yapılması için Sağlık Bakanlığından müfettişler de çağrıldı.''

''HASTAYA MEDİKAL VE PSİKOLOJİK DESTEK''

Gerekli işlemler ve soruşturma sonuçlanmadan doktorların açığa alınmayacağını belirten Dr. Canural, ''İçlerinde kusurlu olmayanlar olabilir. Gerekenler yapılacak. Yanlış operasyon uygulanan E.Ç'ye (36) hastane idaresince medikal ve psikolojik destek sağlanmıştır, sağlanmaya devam edilecektir. Belirli aralıklarla kontrole gelmesi ve tedavisinin hastane olarak sürdürülmesine karar verilmiştir'' dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI YANLIŞ AMELİYATA SORUŞTURMA BAŞLATTI

Sağlık Bakanlığı, Denizli Devlet Hastanesi'nde yan yana yatan ve aynı isimleri taşıyan iki hastanın karıştırılarak yanlış ameliyat yapılmasıyla ilgili soruşturma başlattı.

Denizli Devlet Hastanesi kadın doğum servisinde yan yana yatan ve adları aynı, soyadları da benzer olan iki hasta ameliyat ekibi tarafından karıştırılmış ve idrar yolları tedavisi için bekleyen hastanın yanlışlıkla rahmi alınmıştı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, konu ile ilgili olarak Sağlık Bakanı Bakan Recep Akdağ'ın talimatı ile soruşturma başlatıldığı ve müfettiş görevlendirildiği belirtildi. Açıklamada, soruşturma neticesinde ihmali görülenlere gerekli işlemlerin yapılacağı ve soruşturma neticesinin kamuoyu ile paylaşılacağı kaydedildi.