kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Böcek sokmalarına sabunla elektriğe de eldivenle ilkyardım yapılmalı!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
27.08.2008
Evinizde bir kaza ile karşılaştığınızda paniğe kapılmayın. Bugünden önlemlerinizi alıp, planlarınızı yapın. Dr. Elif Akün; elektrik çarpmasından boğulmaya, böcek sokmalarından yanıklara kadar her türlü ev kazasına karşı kolaylıkla uygulayabileceğimiz ilkyardım formüllerini verdi... ..
Gayrettepe Florance Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları ve Acil Departmanı Bölüm Başkanı Dr. Elif Akün, ev kazalarından nasıl korunulabileceğine ilişkin sorularımızı yanıtladı:

* Ev kazalarında en sık karşımıza çıkan sorunlardan biri; boğaza bir şey kaçması sonucu boğulmadır. Böyle bir durumda ne yapmak gerekir?
Boğulmalar bir anda ölüme bile neden olabilir, bu nedenle önemlidir. Öncelikle boğulmanın neden olduğunu bilmek gerekli. Üst solunum yollarını tıkayan her türlü cisim, iri bir lokma, erik, üzüm, kayısı, fındık, fıstık, küçük oyuncak parçaları, bilye, balon hatta su bile boğulmaya neden olabilir. Muhtelif içecekler, ani alerjik reaksiyonlar, astım, ani kalp yetmezliği de boğulma nedenidir. Boğulma durumunda, karakteristik olarak iki el boyunda çapraz kavuşturulmuştur. Yüz ve dudaklar morarır, aşırı hava açlığı görüntüsü olur. Eğer su nedeniyle boğulma varsa, su birikintisinde yüzükoyun bilinçsiz bir şekilde hasta yatar. Şuuru kapalıdır ve morarmıştır. Solunum yoluna kaçan yabancı cisimlerin solunum yolunu tıkaması halinde, Heimlich Manevrası uygulayın. Yani; boğulan şahsın arkasına geçerek sol elinizi yumruk yapın ve tam göbek üstüne koyun. Sağ elinizle sol el bileğinizi sıkıca tutarak, sertçe kendinize çekin. Bilinç kaybı olan hastanın ağız içini işaret parmağınızla temizleyin ve hastayı sırtüstü yatırın. Çeneyi yukarı kaldırarak solunum yolunu normal anatomik konuma getirin. Acil yardım isteyin. Sonra da, suni solunum ve kalp masajına hazırlanın.

KALBİNİZ DURABİLİR!
* Evde elektrik çarpması durumunda, ne yapılmasını öneriyorsunuz?
Evde kullanılan elektrik alternatif akım (AC) tipindedir. Alternatif akım, 15 volt üstünde çarpılma hissi verir ve tahribat yapmaz. 20 volt üstü, tehlikeli sayılabilir. Elektriğe temas eden noktalar arası mesafe kısa ise, arada kalan doku şiddetle ısınır ve yanar. Yanık, elektrik akımının kuvvetine bağlı olarak artar. Alternatif akım kalp üzerinden geçerse, kalbin sinirsel ileti sistemini bozar ve kalp durur. Elektrik çarpmalarında ilk yapmanız gereken; elektriği kesmektir. Bunun için sigortaları kullanmak gerekir. Lastik tabanlı ayakkabı giyin, kuru bir lastik eldiven takın ve elektrik akımını iletmeyecek kuru bir cismin üzerine çıkın. Bu; kendi güvenliğiniz için önemlidir. Elektrik çarpan kişinin yakınındaki kablo gibi iletkenleri, yalıtkan bir çubukla uzaklaştırın. Hastayı giysilerinden çekerek bölgeden uzaklaştırın. Nabzı atmıyorsa, ona kalp masajını yapın.
Haberin fotoğrafları