kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

200'e yakın Türk kaçak yargılanmayı bekliyor

Yeni Haber
Son üç ayda çok sayıda gurbetçi izin dönüşü yanlarında ''kaçak'' götürdükleri yakınlarıyla Bulgaristan'da yakalandı. Sayıları 200'ü bulan kaçak geçiş yapmak isteyen ve bu kişilere yardım Türkler, Bulgaristan'da yargılanmayı bekliyor.

Kapıkule'den vizesiz ve pasaportsuz çıkardıkları yakınlarıyla Bulgaristan'da yakalanan gurbetçiler, Bulgaristan'ın Sevelingrad kentinde ''İnsan kaçakçılığı'' suçundan yargılanacaklar.

Edirne Valisi Mustafa Büyük,Türkiye'nin Filibe Büyükelçiliği ve Bulgaristan makamlarının son 3 ayda kaçak yollarla geçiş yapmak isteyen ve bunlara yardım eden 200'e yakın Türk'ün yakalandığı bilgisini doğruladığını söyledi.

Vali Büyük, yakalanan gurbetçilerin şu anda tutuklu olmadıklarını, ancak yargılanma sürecine kadar Bulgaristan dışına çıkmalarına izin verilmediğini belirterek, şunları kaydetti:

''Tutuklu değiller, ancak mahkeme sonucuna kadar beklemek zorundalar. Şu anda mağdur durumdalar. Birçoğu bu konularda yeterince bilgi sahibi olmadığı için bu işe teşebbüs ettiğini belirtiyor. İzinsiz geçmenin imkanı yok. Bu nedenle mutlaka kanuni yollarla dışarıya çıkılması ve bunun dışındaki yolların denenmemesi gerekiyor.''

Komşu ülkelere kaçak girişlerin Türkiye'ye zarar verdiğini dile getiren Büyük, ''Bu olaylar sınır kapılarındaki bu sıkışık zamanda, ilave bir yük ve problem getiriyor. Çünkü Bulgar makamları tüm Türklere şüpheli gözüyle bakıp daha sıkı arama yapıyorlar. Vatandaşlarımızı sağduyuya davet ediyorum'' diye konuştu.

Vali Büyük, son üç ayda 200'e yakın gurbetçinin Bulgar polisince yakalandığını, ancak bu kişilerden yargılanıp yaşadıkları ülkelere gönderilenlerin net sayısının henüz ellerine ulaşmadığını kaydetti.

''İNSAN KAÇAKÇILIĞI'' SUÇUNDAN YARGILANACAKLAR

Edirne Baro Başkanı Coşkun Molla ise Bulgaristan'da yakalanan gurbetçilerin ''İnsan kaçakçılığı'' suçundan yargılanacaklarını belirtti.

Molla, yakalanan gurbetçilerin 2 ile 5 yıl arasında hapis cezası alabileceklerini kaydetti.

''AVRUPA'NIN HİÇBİR ARTISI KALMADI''

Kapıkule'den yurt dışına çıkış yapmak için bekleyen gurbetçi Şerif Bayır, kendisinin asla kaçak yollardan kimseyi götürme riskini alamayacağını söyledi.

Bir başka gurbetçi Necdet Özdemir de Bulgaristan'ın AB'ye üye olmasının ardından Bulgar sınır kapılarında güvenliğin daha da artırıldığını belirterek, şunları kaydetti:

''Bulgaristan'da güvenlik artırıldı. 35 senedir bu yoldan gidip geliyorum, ama hiç aklıma böyle bir şey gelmedi. Risk alamam. Yurt dışında bir gün gecikseniz, işinize son verirler. Şimdi orada yakalananların vay haline. Bu işi yapanlar her şeyi hiçe sayıyor demektir. Bu kişilerin hayatları söndü. Bulgar ne para bırakır, ne pul. Çektikleri çileleri kimse göze alamaz.''

Almanya'ya giden Bayram Özdemir ise yurt dışındaki ülkelerin hiçbir cazip yanının kalmadığını, Türkiye'nin çalışan için ''cennet'' olduğunu söyledi.

Özdemir, yakınlarını ''kaçak'' olarak götürmeye çalışanları ''cahil'' olarak değerlendirerek, ''Onlar Avrupa'nın taşını toprağını altın zannediyorlar. Ama Avrupa'nın hiçbir artısı kalmadı. Oraya kaçak gideceklerine cennet ülkemizde çalışsalar daha mutlu olurlar'' dedi.

AA