kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rus güçleri çekilmedikçe oturup konuşmamız mümkün değil

Yeni Haber
Gürcistan'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Irakli Alasania, ''Rus güçleri topraklarımızdan çekilmedikçe Ruslar'la oturup konuşmamız mümkün değil'' dedi.

Alasania, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin'in basın toplantısından sonra düzenlediği basın toplantısında, Rusların ''yanlış bilgiler'' verdiklerini savunarak Rusya'nın uluslararası hukuka, BM Güvenlik Konseyi kararlarına, BM Ana Sözleşmesi'ne aykırı davrandığını ve Gürcistan'ın uluslararası hukukça tanınmış sınırlarını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini söyledi.

Rusya'nın ''saldırgan bir ülke'' olduğunun uluslararası toplumunca da bilindiğini söyleyen Alasania, Rusya'nın halen yayılmacı bir siyaset izlediğini savundu. Alasania bir soru üzerine ''Şu anki koşullar altında, yani Rus kuvvetleri topraklarımızdan çekilmediği sürece Ruslarla oturup konuşmamız mümkün değil'' dedi.

Alasania, Gürcistan'ın diplomatik kanallar ve barışçıl bir şekilde ''Rus işgaline'' karşı direneceğini belirterek, bu kapsamda başta BM olmak üzere ilgili kurumlarla görüşmelerinin devam edeceğini söyledi. Alasania ''Ancak maalesef Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olması BM sürecini zorlaştırıyor'' diye konuştu.

Alasania, Rusya'nın bugünkü kararını onaylamayan Batılı devletlere de teşekkür etti ve Gürcistan tarafının 6-maddeli anlaşmaya sadık kalmaya devam edeceğini belirtti.

Alasania, bir soru üzerine Kosova'nın bağımsızlığıyla Abhazya ve Güney Osetya'nın tek yanlı bağımsızlık kararının karşılaştırılmaması gerektiğini, ancak Rusya'nın bu ilişkiyi kurduğunu söyledi. Alasania, bu kapsamda Kosova'nın bağımsızlık kararını ''ülkelerin toprak bütünlükleri'' ilkesine sadık kalarak tanımadıklarını da sözlerine ekledi.

AA