kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sudan yolcu uçağını kaçıran korsanlar teslim oldu

Yeni Haber
Sudan yolcu uçağını kaçıran korsanların teslim olduğu bildirildi. Libyalı bir yetkili, Kufra havalimanından yaptığı açıklamada, korsanların Libyalı yetkililere teslim olduğunu belirtti. Sudan yolcu uçağını kaçıran korsanlar öğle saatlerinde tüm yolcuları serbest bırakmıştı.

Libyalı yetkililer, uçakta sadece iki hava korsanı ile uçağın 8 kişilik mürettebatının kaldığını belirtmişti. Yaklaşık 100 kişiyi taşıyan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, dün Darfur'un güneyindeki Nyala'dan Hartum'a hareket ettikten sonra kaçırılmış ve Libya'ya indirilmişti.

"KORSANLARLA MÜZAKERELER BAŞLADI"

Sudan'a ait bir yolcu uçağını kaçırarak Libya'ya indiren korsanların, Sudan Kurtuluş Hareketi'nin (SKH) bir koluna liderlik eden Abdülvahid Muhammed el Nur'a bağlı olduğu iddiaları yalanlandı.

SKH-Nur'un sözcüsü Yahya Bolad, uçağı kaçıran grupla bağlantıları olduğunu reddetti ve bu eylemle hiçbir ilişkileri bulunmadığını söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de, Europe-1 radyosuna verdiği demeçte, Paris'te yaşayan Nur'un korsanlarla bağlantısı olduğu iddialarına karşı çıktığını, bu kişileri tanımadığını ve bu yöntemleri tasvip etmediğini söylediğini belirtti.

Kouchner, korsanların Fransa'ya gitme isteğiyle ilgili olarak da, onları kabul edip etmeyecekleri konusunda şimdilik bir şey söyleyemeyeceğini, uçaktaki yaklaşık 100 yolcunun korunabilmesi için her olasılığı değerlendirdiklerini kaydetti.

Bu arada, uçağın sahibi Sudan Air'in yöneticisi Murteda Hasan, hava korsanları ile Libyalı müzakereci arasında görüşmelerin başladığını söyledi.

Hasan, korsanların uçağı neden kaçırdığı konusunda bilgi bulunmadığını, yalnızca yiyecek ve uçağın Fransa'ya gidebilmesi için yakıt talepleri olduğunu bildiklerini aktardı.

Yaklaşık 100 kişiyi taşıyan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, dün Darfur'un güneyindeki Nyala'dan Hartum'a hareket ettikten sonra kaçırılmış ve Libya'ya indirilmişti.

El Cezire televizyonu, korsanların 10 kişi olduğunu ve Abdülvahid Muhammed el Nur'a bağlı bulunduklarını duyurmuştu. Haberde, Sudan Kurtuluş Hareketi'ne (SKH) bağlı bir kolun lideri olan Nur'un, 2006'daki barış anlaşmasını imzalamayı reddettiği hatırlatılmıştı.

Uçakta, söz konusu barış anlaşmasının mimarlarından olan SKH'nin Minnavi adlı kolunun liderlerinin de bulunduğu belirtilmişti.

KORSANLAR FRANSA'YA GİTMEK İSTİYOR

Sudan yolcu uçağını kaçırarak Libya'ya indiren hava korsanlarının, Fransa'nın başkenti Paris'e gitmek için yakıt ikmali talep ettiği ileri sürüldü.

Libya resmi haber ajansı Jana'nın, uçağın bulunduğu Kurfah Havaalanı Müdürü Halid Saddia'nın açıklamasına dayanarak verdiği habere göre korsanlar müzakere istemiyor, yalnızca Paris'e gidiş için yakıt ikmali talep ediyor.

Korsanların, yolcular için uçağa gıda sevkiyatı yapılmasını, yolculara sağlık hizmeti verilmesini de reddettikleri kaydedildi.

UÇAĞI KAÇIRANLARIN, 2006 BARIŞ ANLAŞMASINI REDDEDEN BİR GRUP OLDUĞU İLERİ SÜRÜLDÜ

Sudan yolcu uçağını kaçıranların, Darfur'da hükümetle isyancılar arasında 2006 yılında imzalanan barış anlaşmasını reddeden bir grup olduğu ileri sürüldü.

El Cezire televizyonu, korsanların 10 kişi olduğunu ve bunların, Abdül Vahit Muhammet el Nur'a bağlı kişiler olduğunu duyurdu. TV, bu kişinin, Sudan Kurtuluş Hareketi'ne (SLM) bağlı bir kolun lideri olduğunu ve 2006'daki anlaşmayı imzalamayı reddettiğini anımsattı.

Kaçırılan uçakta, SLM'nin Minnavi adlı kolunun liderleri de bulunuyor. Bu grup, barış anlaşmasının mimarları arasındaydı.

AJANSLAR