kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Türkiye fay hattında

Rusya, Batı'nın bütün itirazına rağmen, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanıdığını açıkladı. Saakaşvili'nin Güney Osetya'ya saldırması, ABD'ye değil, Rusya'ya yaradı.
İddia o ki, ABD yetkilileri, Devlet Başkanı Saakaşvili'ye el altından "Rusya'ya karşı yalnız değilsin" haberini uçurmuş; onu teşvik etmiş. Böylece, Amerika, bölgeye müdahale için kendisine bir zemin hazırlamış. Tıpkı, Kuveyt ile ilgili olarak baba Bush döneminde Saddam'ın yanlış bilgilendirilmesi gibi.
Eski ANAP milletvekili Ahat Andican ile konuştum. Andican, Amerika'nın enerji koridorlarını güvenlik altına almak için bu oyuna girişmeyeceğini söyledi; "ABD, emperyal bir devlet olmanın gereğini yapıyor. Amacı, Rusya'ya karşı yürüttüğü 'çevreleme' politikasını başarıya ulaştırmak" dedi ve şöyle sürdürdü sözlerini: "Sovyet bloku çöktükten sonra ABD, Romanya ve Bulgaristan'da üsler kurdu; Polonya'ya nükleer silâhlar yerleştirme çabasında. Azerbaycan'da istihbarat kuvvetleri var. Kırgızistan'da Manas yakınında üssü bulunuyor. Keza Afganistan'da, NATO kuvvetleri mevcut; zaten büyük çoğunluğu Amerikan askeri. Türkiye'deki İncirlik gibi kalıcı ve kapsamlı üsler yerine, Tayvan'da, Pakistan'da, Batı Almanya'da küçük, mobil, kriz bölgelerine gerektiğinde hemen müdahale edebilecek güçlü üsler oluşturmak suretiyle, dünyanın bir ucundan diğer ucuna kesintisiz bir güvenlik hattı kurmayı hedefliyor. Son olaydan ABD kârlı çıkmadı ki, Saakaşvili'yi o kışkırtmış olsun. Aksine, Rusya 'arka bahçesindeki' konumunu pekiştirdi."
Ahat Andican'a göre, Rusya ve ABD kozlarını paylaşırken, "fay hattının" olduğu yerde kalan ülkeler, büyük sorunlar yaşıyor. Ukrayna ve Gürcistan'ın yanı sıra Türkiye de böyle bir konumda. İşte boğazlar meselesiyle ateş hattına çekilmek isteniyoruz. Amerika daha önce, Karadeniz'e, NATO'nun ortak savunma gücünün yerleştirilmesini talep etmişti. Türkiye, Montrö anlaşmasını öne sürerek bu teklifi reddetmişti. Ama hem Rusya, hem ABD, boğazlarda kendilerinin daha aktif olacakları bir platform talep ediyorlar. Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlık taleplerini Rusya sahipleniyor.
Kısacası, Ortadoğu ve Kafkaslar'dan yükselen alevler bizi de tehdit altında tutuyor.