kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Rallici Volkan Işık, "Otomobil kullanmaya erkekler daha meraklı..." diyor.

Otomobilini iyi ve dikkatli kullanan kadın çekicidir

ASLI ÖRNEK GÜNAYDIN
Ünlü rallici Volkan Işık, Türkiye'de ve Avrupa'da otomobil kullanan kadınları değerlendirdi. "Otomobili iyi kullanan kadın çekicidir" diyen Işık: Türkiye'deki kadınlar da Avrupa'dakiler gibi güvenli olmalı..
Türkiye ve yurtdışında tanınan bir rallici Volkan Işık... Ama tanımayanlar için hemen bir özet geçelim, kendisi kariyerine Opel Türkiye takımıyla 1989 yılında başladı. İlk yarışı Ali Sipahi Rallisi'nde 10'ncu olmasıyla birlikte bu spora kafasını taktı. O günden bugüne de kendisi Türkiye'yi en önemli rallilerde temsil ediyor.

RALLİCİ YETİŞTİRİYOR
Bu yıl Avrupa Ralli Şampiyonası'nın üçüncü yarışı olan Hırvatistan Rallisi'nde üçüncülük kazanan Volkan Işık, aynı zamanda ralli üzerine seminerler veriyor, ralliciler yetiştiriyor. Hatta son dönemde her yerde boy gösteren Burcu Çetinkaya da onun öğrencilerinden... Dört ay önce evlenen Volkan Işık'la Türkiye'deki ralli serüvenini ve kadın sürücüleri konuştuk.

* 19 senedir ralli yapıyor, bir yandan da bu konuda eğitimler veriyorsunuz. Bu eğitimleri ne zaman yapıyorsunuz?
Hayatımın 10 senesi eğitimlerle geçti desem yeridir. Bu bahsettiğim seminerlere ben sezon dışında başlıyorum. Yani kış aylarında bu işe vakit ayırabiliyoruz. Kursun tarihlerini kasım ya da aralık ayları gibi açıklıyoruz. Ocak, şubat ve mart aylarında eğitimleri yapıyoruz. Nisan başı gibi yarış sezonu başlıyor.

TÜRK KADINLARI ÜRKEK
* Rallilerde öğrencileriniz yarışıyor mu?
Eğitim seminerine gelip, bu spora adım atmış yaklaşık 100 civarında öğrencim mevcut... Mesela; Burcu Çetinkaya da Dağhan Ünlüdoğan da ilk defa seminerime gelip bu spora adım atanlardan... Bu iki isim son dönemde öne çıkan ve eğitim semineri sonrasında süreklilik arz ederek şu an spor için önemli olan kişiler...

* Eğitim seminerlerinde ne şartı arıyorsunuz?
Başvuranların sadece ehliyetinin olması gerekiyor. Yani bizim aradığımız neyi yaptığımızı görün, ona dahil olun demek. Ama ehliyeti olanlar bizim anlattıklarımızı daha çok yakalayabilirler. Bir kısmını yaşayarak bir kısmını ise teorik öğrenebilirler.

* Kadınların hıza karşı ilgisi nasıl? Erkekler mi kadınlar mı hıza daha tutkun?
Otomobil kullanmaya erkekler daha meraklı. Erkeklerden yüzde 90 civarında bir katılım oranımız var. Yüzde 10 kadınlardan katılım oluyor. Bayan katılımcılar araba kullanırken biraz daha temkinli ve ürkek... Avrupa'ya baktığımızda durumun çok daha farklı olduğunu görüyor, Türkiye'de de bunun Avrupa seviyesinde olmasını arzu ediyoruz. Orada bayanların daha güvenli otomobil kullandıklarını görüyoruz. Türkiye'de ise biraz ürkeklik var. Ama şunu da söyleyeyim ki; kadınlar bana göre arabayı çok daha dikkatli kullanıyor ve kurallara daha çok uyuyor. Şunu da söylemeliyim ki; otomobilini iyi ve dikkatli kullanan kadın çekicidir. Hızlı kullanan kadın da çekici olabilir.