kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bahçeli'nin açıklamaları AK Parti'de olumlu karşılandı

Yeni Haber
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Siyasi Partiler Yasası'nın da içinde olduğu, anayasa değişikliklerinin, Meclis bünyesinde mümkün olabilecek en geniş tabanlı bir mutabakatla yapılması halinde destek olacakları" açıklamalarına AKP'den, "geç kalınmış ama olumlu" şeklinde değerlendirme geldi.

Bahçeli'nin, anayasa değişiklikleri konusundaki, "geniş tabanlı mutabakat" çağrısı AKP'de memnunluk yarattı. AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, TBMM'de Bahçeli'nin açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Canikli, Anayasa değişikliği konusunda mutabakat aradıklarını belirterek, özellikle AB'ye uyum çerçevesinde yapılması gereken düzenlemeler olduğunu söyledi. Canikli, bu konunun Hükümetin veya partilerinin tekelinde bir konu olmadığına dikkat çekerek, "Tüm partilerin ilgilenmesi gereken bir konu. Mutabakat yeri TBMM'dir" dedi.

CHP SAKAT BİR DÜŞÜNCEYE SAHİP

Canikli, MHP'nin bu konudaki yaklaşımlarını takdirle karşıladıklarını ifade ederken, CHP'nin aynı tavrı sergilemediğini öne sürdü. "CHP meşruiyetin içeriği konusunda sakat bir düşünceye sahip. Bu Meclis meşrudur" diyen Canikli, "Anayasa için uzlaşma mekanizmalarının oluşturulması gerekir. CHP'nin, "Bu Meclis anayasayı değiştiremez' yaklaşımı sakat. CHP son iki dönemdir çalışmaları tıkamak için uğraşıyor. Toplumun tümünü ilgilendiren konularda bugüne kadar engel oldu. Toplumun önünü açıcı bir yaklaşım sergilemedi" diye konuştu.

Türkiye'de yeni bir sayfa açıldığını belirten Canikli şöyle devam etti:

"Toplumda gerginliğin azaltılması, sıkıntıların çözülebilmesi için katkı sağlayıcı değil baltalayıcı, toplumu gerici bir yaklaşım sergiliyor. CHP'den en azından konuşma, müzakere ortamını açık tutmasını bekliyoruz. Her partinin kendine göre programı ve hedefi mutlaka vardır ama iletişim kanallarının açık olması gerekir."

"CHP ile bu konuda görüşecek misiniz?" sorusu üzerine "Kapalı olduğunu bildiğiniz kapıya gitmenizin anlamı yok. Onun için kapının açık olması gerekir. Yapılacak düzenlemelerin hiçbiri toplumu germemeli, insanların refah seviyesini daha özgür ortamda yükseltmesine dönük olmalı" yanıtı verdi.

HERKES KANALLARI AÇIK TUTMALI

Hedeflerinin bu dönem tüm siyasi partilerle bu konunun konuşulması olduğunu ifade eden Canikli, "Bahçeli'nin sözleri yöntem olarak konuşmaya hazır olduğu anlamına geliyor. Aynı şeyi CHP'den de bekliyoruz. Herkes kanalları açık tutmalı. Hiçbir partiye karşı önyargımız yok. Karardan sonraki dönemi yumuşak üslupların kullanıldığı için fırsat olarak görüyoruz" dedi,

Canikli sözlerini şöyle tamamladı:

"Dokunulmazlık konusunda çifte standarda karşıyız. Siyasetçiyi kaldırıp memura devam edilmesini doğru bulmuyoruz. Dokunulmazlığın tümüyle birlikte değerlendirilmesi gerekir. Sistemi tek tarafından alırsanız denge bozulur. Dokunulmazlık da dahil her şeyi konuşabiliriz. Bunun için önce herkesin Meclis'e gelmesi gerekir."

GEÇ KALINMIŞ AMA OLUMLU

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise, Bahçeli'nin açıklamalarını "Geç ama olumlu" diye değerlendirdi.

Bozdağ, "Biz Anayasanın 10 ve 42. maddesiyle ilgili karar açıklandıktan sonra bunun muhatabı biz değiliz Meclis dedik. Bahçeli'nin açıklaması bu noktaya geldiğini gösteren bir değerlendirme. Bizim daha önce yaptığımız değerlendirmeyi geç de olsa Bahçeli'nin yapması olumlu" dedi.

Kapatma davasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, tüm partilere çağrıda bulunduğunu anımsatan Bozdağ, "Mahkemenin gerekçeli kararı açıklandığında siyasi ve demokratik alanın sınırlanacağı, daralacağı gerçektir. Bu konuda da bütün siyasilere görev düşmektedir. Geç yapılmış ama partinin daha önceki açıklamaları ve çağrılarını olumlu karşılayan bir adım olarak değerlendiriyorum" diye konuştu.

DEĞİŞİKLİKLER GEREKÇELİ KARARA GÖRE YAPILIR

Bozdağ şöyle devam etti:

"Meclis eğer anayasa değişikliği yapacaksa bunun siyasiler arasında uzlaşmayla olacağı muhakkaktır. Biz hiçbir anayasa değişikliğini tek başımıza yapmadık, uzlaşmayla yaptık. Ortada 2 mahkeme kararı var. Bunların gerekçesini görmeden çalışma yapmak doğru olmaz. Anayasa mahkemesinin gerekçeli kararı bundan sonra yapılacak yasal düzenlemeler için yol gösterici olacak"

Geçen yasama dönemlerinde, CHP ile pek çok konuda uzlaştıklarını da anımsatan Bozdağ, "Umarız CHP de tüm siyasi partilerin uzlaştığı konuda katkısını sunar, bundan da Türkiye kazanır. CHP önyargılarıyla peşin redci veya kabulcü bir anlayış koyuyor. Umarız CHP müzakereci ve uzlaşmacı katkı sunar" dedi.

(ANKA)