kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hamileler ve çocuklar hangi balıkları yemeli?

Dr. Ece Hattat
24.08.2008
16 aylık bir kızım var. Somon balığı yemeyi çok seviyor. Ancak balıklardaki cıva miktarının, sağlığa zararlı olabileceğini duydum. Bu doğru mu? Hangi balıkları tüketebiliriz? Serap Y./İstanbul

Balıkların içindeki toksik cıva seviyeleri pek çok kişiyi endişelendiriyor. Aslında cıva, tüm yaşam organizmalarında doğal olarak bulunan bir madde. Hatta toprak, su ve havada bile doğal olarak bulunur. Ancak hava kirliliği havadaki civa oranlarını arttırarak; doğal bir döngü ile yağmura, dolayısıyla da göl, akarsu ve okyanuslara karışır. Suyun içinde bulunan bazı bakteriler de, cıvayı metil cıva denilen toksik formuna dönüştürür. Bu nedenle; toksik cıva seviyelerinin bulunduğu denizlerde uzun süre yaşayan büyük balıklarda, bu toksik maddeler birikebilir.

BÜYÜKLERDEN KAÇININ!
Toksik cıva seviyeleri özellikle hamileler ve çocuklar için bir tehlike oluşturur. Bunun sebebi; bu maddenin çocuğun sinir sisteminin gelişimine zarar vermesidir. Bu nedenle Amerika'da bulunan Food and Drug Administration; hamilelerin, hamile kalmayı düşünenlerin, emziren annelerin ve küçük çocukların köpekbalığı ya da kılıçbalığı gibi büyük ve uzun süre yaşayan balıkların yememesi gerektiğini belirtiyor. 16 yaşından küçük çocuklar için de aynı uyarı söz konusu. Mezgit, uskumru, barbunya, sardalya, istavrit, çinekop, sarı kanat gibi daha küçük balıklardan korkmanız için ise bir sebep yok. Somon da, cıva seviyelerinin düşük olduğu balıklar arasında.

MİDYEYE DİKKAT EDİN!
Türkiye'de okyanusların aksine daha küçük su balıkları çıktığı düşünüldüğünde, biraz daha güvende sayılırız. Ancak midye gibi toksik maddelerin birikebildiği ürünleri seçmemenizde fayda var. Bu uyarıları, 'Hiç balık yemeyin!' gibi algılamamanızda fayda var. Balık içerdiği yüksek Omega-3 seviyeleri, vitamin ve minerallerle kalbinizden beyninize sayısız fayda sağlıyor. Omega-3 yağları trigliserit seviyelerini düşürüyor, kanı inceltiyor, kan basıncını düşürüyor ve kalp ritmini düzenliyor. Depresyon ve hafıza problemi yaşayanlara da Omega-3 öneriliyor. Eklem romatizması ve kanserden korunmak için de bu yağ faydalı. Omega-3'ten zengin balıkları hafta 2-3 kere yiyenlerde, inme riski de azalıyor. Bu nedenle; cıvadan korktuğunuz için balık yemeyi bırakmayın!