kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Öztürk: Sadece tutanak ihbar ve istifa haber yapılmıştır

Muhabir Erhan Öztürk, biri hariç, eleştirileri kabul etmiyor.
Açıklaması şöyle:
- Binanın fiyatı teknik bir hata sonucu 120 bin dolar yerine 120 bin Euro olarak haberde yer aldı. Tek yanlış olan budur.
- Binaya 5 Mayıs 2008'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Koruma Uygulama Denetim Birimi Müdürlüğü'nden basit onarım ruhsatı alındı. Basit onarım ruhsatının anlamı şudur: "Binada sadece boya ve çatı aktarımı (tuğla değiştirme) yapılabilir."
- Kamil Akın adlı vatandaş İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne 5 Ağustos'ta kaçak inşaat yapıldığı ihbarında bulundu. İhbarın yapıldığını haber alan binanın uygulama sorumlusu Uluç Said Yurtduru aynı gün, uzun süre il dışında olacağını gerekçe göstererek 5 Ağustos'ta istifa ettiğini KUDEB'e gönderdi. Bunun izahı: "Kaçakların hukuki sorumluluğundan kurtulmak."
- İhbarın hemen ardından KUDEB incelemesinde: "Çatının bir metre yükseltildiği, balkonun büyütüldüğü, pencereler açıldığı" tutanak altına alındı.
- KUDEB, tutanakla ilgili SABAH'a açıklama yaptı: "15 Haziran itibariyle turizm sezonu başladı. Bu tarihten itibaren Adalar Belediyesi sorumludur. Binaya yapılan kaçaklar bizim denetim yaptığımız süre içinde yapılmamıştır. 7 Ağustos 2008'de ekiplerimizce yapılan mahalli tetkikte çatı arasının yaklaşık bir metre yükseldiği, arka cephede pencere açıldığı ve balkonda büyüme olduğu tespit edilerek, tutanak tutulmuştur. Tutanak Adalar Savcılığı'na, Adalar Belediyesi'ne ve 5. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderilmiştir..." İşlem, 3194 sayılı imar kanununun 32 ve 42. maddelerine istinaden yapılacaktır.
- Tutanağın savcılığa gönderilmesinin amacı şu: "Kaçak inşaat yapılmıştır. Gereği yapılsın." Ayrıca, Adalar Belediyesi, tutanağın ulaşmasından hemen sonra yasa gereği encümeni toplayarak, inşaatla ilgili bir para cezası keserek, kaçakların yıkılması için inşaat sahibine bir aylık süre vermek zorundadır.
- Verilen süre içinde kaçaklar yıkılmaz ise, belediye kaçakları yıkıp, yıkım ücretini de inşaat sahibinden yani Kaymakam Mevlüt Kurban'dan tahsil eder.
- Basit onarım ruhsatıyla bir binada bu kadar işlemin yapılması 2863 sayılı imar yasasına aykırıdır. Sayın Mevlüt Kurban'ın topluma, Adalar halkına örnek olması lazım.
- Haberde sadece KUDEB yetkililerinin tutanağını, ihbarı ve uygulama sorumlusunun istifasını yazdım. "Kaçak yapmadım" diyen Sayın Kurban isterse eğer, KUDEB'in tutanağını ve içeriğini savcılıktan, büyükşehirden, koruma kurulundan ve Adalar Belediyesi'nden edinebilir. KUDEB'in tutttuğu tutanağın savcılığa, kurula ve belediyeye göndermesinin izahı gayet açık: "Bir suç işlenmiş, gereği yapılsın". Adalar halkının bunu sorgulaması lazım.