kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
SPK Başkanı Turan Erol

251 küçük şirket borsada işlem görmeye başlıyor

Hazal ATEŞ ANKARA
SPK, kurul kaydında bulunan ancak borsada işlem görmeyen 251 şirketin işlem görebilmesine ilişkin kararını bugün İstanbul Borsası'na bildirecek..
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), küçük işletmelerin borsaya açılması yönünde ilk somut adımı attı. Halka açık olup ancak borsada işlem göremeyen 251 şirkete yeşil ışık yakan kararını bugün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) bildirecek. SPK Başkanı Turan Erol, bu şirketlerin devler liginde oynamaya hak kazandığını belirterek, "Maliyet açısından önemli avantajlar sağladık. Borsada işlem gören bu şirketlerin stratejik ortaklık kurma ve yabancı yatırımcı çekme açısından önemli avantaja sahip olacak" dedi. SPK Başkanı Turan Erol, SABAH'a yaptığı açıklamada, Kurul'un ekonomiye son 5 yılda 32 milyar YTL'ye yakın kaynak aktardığını belirterek, şu mesajları verdi:

* SERMAYE ARTIRIMI: Halka açık anonim ortaklıklar statüsündeki bu şirketler sermaye artırımı yapmadan, mevcut ortakların paylarının İMKB'de listeye alınmasıyla borsada işlem görebilecek. Yeni düzenlemeyle, başvurularda İMKB, Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş'nin ve aracı kuruluşların rolü, payların kaydileştirilmesi, işlem fiyatı, SPK kayıt ücreti ve Borsa'da işlem görme süreci açıklığa kavuşturuldu ve belirsizlikler ortadan kaldırıldı.

* MALİYETLER AZALIYOR: Bu şirketler, İMKB'de işlem görmeye başladıktan sonra katlanacakları maliyetler daha az seviyede olacak. Yüklenim zorunluluğu gerekmediğinden aracı kurumlara ödenecek maliyet düşük olacak. Pazarlama ve tanıtım gibi maliyetler de düşük olabilecek.

* FİNANSMAN OLANAĞI SAĞLANACAK: Bu şirketlerin ortaklarının paylarını likidite etmeleri sağlanacak. Bu şekilde finansman sağlamaları kolaylaşacak. Kurumsallaşma süreci hızlanacak, borsa kurallarına tabi olmaları nedeniyle de şirketlerin şeffaflaşması sağlanacak.

* 32 MİLYAR YTL KAYNAK: Sermaye piyasası kanalıyla ekonomiye aktarılan kaynak 2004-2008 yılları arasında 32 milyar YTL'ye ulaştı. Bu kaynak aktarımı halka açılmalar, ikincil halka arzlar, nakit ve temettüden sermaye artırımları, özel sektör tahvil ve finansman bonosu ihraçları ile sağlandı.

* GEÇEN YIL REKOR KIRILDI: Ekonomiye en çok kaynak yüzde 36'yla 2007'de aktarıldı. Bu yıl ise oran yüzde 26'ya ulaştı. Yılsonuna kadar geçen yıldan daha fazla kaynak aktarımı gerçekleşecek. Menkul kıymet ve emeklilik yatırım fonları sayısında 2003 yılından itibaren devamlı olarak bir artış yaşandı. Yatırım fonu sayısı 259'dan 343'e, emeklilik yatırım fonu sayısı ise 72'den 115'e yükseldi.