kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Toplu görüşmelerin 3.sü sona erdi

AA
Yeni Haber
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, konfederasyonların mali tekliflerini Kamu İşveren Kurulu olarak değerlendireceklerini, ekonomiden sorumlu diğer bakanlarla konuyu istişare edeceklerini belirterek, ''Perşembe ve cuma günü bu yaptığımız görüşmeler doğrultusunda görüşümüzü konfederasyon başkanlarımıza açıklayacağız'' dedi.

Başesgioğlu, Başbakanlık Merkez Bina'daki toplu görüşmelerin 3. turunun ardından yaptığı açıklamada, kararlaştırılan gündem maddeleri çerçevesinde kamu çalışanlarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve özelleştirme uygulamalarına ilişkin kapsamlı bir raporu değerlendirdiklerini söyledi.

Mali haklar kapsamında konfederasyonlar tarafından Kamu İşveren Kuruluna sunulan tekliflerin mali analizinin bürokratlar tarafından yapıldığını dile getiren Başesgioğlu, ayrıca konfederasyonlara, 2008 yılı personel harcamalarının gerçeklemesi ve 2009 Yılı Orta Vadeli Programı'nda yer alan personel ödeneklerine ilişkin bilgiler sunulduğunu ifade etti.

Başesgioğlu, 28 Ağustos Perşembe günü tekrar toplanarak mali ve sosyal haklar gündem maddesini etraflı bir şekilde görüşeceklerini bildirdi. Bakan Başesgioğlu, ''Bu arada konfederasyonlarımızın vermiş oldukları mali teklifleri Kamu İşveren Kurulu olarak birlikte değerlendireceğiz. Yine ekonomiden sorumlu diğer Sayın Bakan arkadaşlarımızla konuyu istişare edeceğiz. Perşembe ve cuma günü de bu yaptığımız görüşmeler doğrultusunda görüşümüzü konfederasyon başkanlarımıza toplantıda açıklayacağız.''

Her iki tarafın da iyi niyetli olarak toplu görüşmelerin memurlara fayda getirecek, çalışma şartlarını düzeltecek konular üzerinde yoğun bir çalışma yürüttüğünü vurgulayan Başesgioğlu, Türkiye'de memur sendikacılığının gelişmesi konusunda, yapılan bu çalışmaların son derece önemli olduğunu belirtti. Başesgioğlu, şunları kaydetti:

''Çünkü sosyal diyaloğun güçlendirilmesi, kurumsallaştırılması neticede Türkiye'de kamu sendikacılığını çok güçlü hale getirecektir. Eğer bugün ülkede grevli, toplu sözleşmeli kamu sendikacılığı olacaksa bu sendikacılığın geçeceği yer bu toplu görüşme masasıdır. Bu hak burada alınacaktır, burada teslim edilecektir. Onun için bu masayı küçültücü, bu masayı incitici, bu masayı ciddiyetten uzak sayan davranışlara itibar etmiyoruz. Bunu sendikacılığa da hayırlı bir girişim olarak görmüyoruz. Ayrıca konfederasyonlarımızın bu iyi niyetlerini, gayretlerini çeşitli şekilde eleştirenler var. Bu konudaki eleştirilere de katılmak mümkün değil.

Şu ana kadar mali haklar bölümüne ilişkin herhangi bir detay görüşülmemiştir, ne toplu görüşme primi adı altında ne de başka bir ad altında. Yani sendikaların kendileri adına hiçbir talepleri söz konusu olmamıştır. Bütün talepleri kamu çalışanlarına, temsil ettikleri gruplara ilişkindir.''

Başesgioğlu, toplu görüşmelere perşembe günü devam edeceklerini, gerek olursa cuma günü son bir toplantı daha yapmayı planladıklarını bildirdi.

''POPÜLİST BİR ANLAYIŞLA HAREKET ETMEDİK''

Başesgioğlu, konfederasyonların talepleriyle Hükümet'in ayırdığı kaynak arasındaki farkın hatırlatılarak, kaynağın artırılıp artırılmayacağına ilişkin bir soru üzerine, Hükümet'in yakın zamanda ek ödeme almayan memurlara en az 100 YTL olmak üzere iyileştirme yaptığını anımsatarak, bunun da bir maliyet getirdiğini söyledi. Başesgioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Açıkçası 2009 yılında yapılması öngörülen iyileştirmeyi Hükümetimiz memurlarımızın lehine 6 ay öne çekmiştir. Tabii hesaplama yapılırken bütün bu maliyet unsurları birlikte değerlendiriliyor. 2-3 günlük görüşme sürecinde bu ödenekler konusundaki sınırlarımızın nereye dayanacağını birlikte göreceğiz. Şunu açıkça ifade edeyim, Türkiye, makro istikrarı koruma konusunda uyguladığı başarılı bütçe politikalarıyla hem kendi kamuoyunda hem de dünya ekonomik kamuoyunda büyük bir saygınlığa ulaşmıştır. Bu saygınlığa ulaşmak sadece itibari bir şey değil, aynı zamanda bizim ekonomik dengelerimizi düzeltmemiz açısından da son derece olumlu olmuştur. Yani bir taraftan memurun cebine 10 lira koyup, diğer taraftan 15 lira almak gibi bir popülist anlayış içerisinde değiliz. Memurumuzun satın alma gücü artsın, refah payı artsın, bunları istiyoruz, ama bunların büyük bir fotoğraf içerisinde makro ekonomik denge içerisinde gözetilmesi gerektiğine inanıyoruz. Onun için bugüne kadar hiç popülist bir anlayışla hareket etmedik. Ekonominin gerçeklerine, ekonomik dengelere uygun hareket ettik. Burada bütün maharet bu ince dengeyi birlikte yaratabilmek, koruyabilmektir. Yoksa hiç kimse memuruna en ideal olan ödeneği, aylığı verme konusunda bir hassasiyet, cimrilik içerisinde değil.''

Mutabakata varılan konuların uygulanmasına ilişkin soru üzerine Başesgioğlu, burada siyasi iradenin önemli olduğunu vurguladı. Masada görüşülen bir çok konunun başka bakanlıkları da ilgilendirdiğine işaret eden Başesgioğlu, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu ile grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, diğer bakanlıklar ve Parlamento'yu ilgilendirdiğini dile getirdi. Başesgioğlu, bu nedenle ortak çalışmalara ihtiyaç olduğunu, Kamu İşveren Kurulu olarak alınan kararları diğer kurumlarla paylaşarak sürecin hızlı işlemesine katkı sağlama anlayışında olduklarını kaydetti. Murat Başesgioğlu, görüşmeler sonunda tam bir mutabakata varılırsa bunun takvimi ve planlamasının yapılabileceğini söyledi.

''EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL EDİYORLAR''

Başesgioğlu, konfederasyon başkanlarına sorulan, ''Görüşmeler sonunda kendinizi başarısız görürseniz istifa eder misiniz'' şeklindeki soru üzerine dikkatlerin sadece oransal anlamda paraya, zamma endekslenmemesi gerektiğini ifade etti. Başesgioğlu, ''Sayın başkanlar temsil ettikleri kitleleri sonuna kadar en iyi şekilde temsil ediyorlar. Kendilerine bugüne kadarki çalışmalarından ve performanslarından dolayı teşekkür ediyorum.