kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Cüneyt Tanman Kazım Kanat Selçuk Yula Mustafa Çulcu

'İvedik'i izleyen bir toplumun statlarda küfretmesi normal!

DENİZ AYYILDIZ - GÜNAYDIN
Spor basınının duayeni Kazım Kanat, taraftarların neden çok küfrettiğini açıkladı: Statlarda küfür var çünkü statlar toplumu yansıtıyor. 'Recep İvedik' filmine 5 milyon kişi gitmiş işte... Ayrıca kadınlar daha küfürbaz!..
Spor basınının duayenlerinden, SABAH gazetesi yazarı Kazım Kanat, bir yandan 1999 yılında yakalandığı kanserle mücadelesine devam ediyor, diğer yandan da bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjiyle görevini sürdürüyor. Kanat, yarın yeni sezona merhaba' diyecek olan 'Santra' programıyla sporseverlerin karşısına çıkacak. Programda, dün başlayan Turkcell Süper Lig maçları en ince ayrıntılarına kadar masaya yatırılacak.

HER ZAMAN DOBRA!
40 yıllık gazetecilik hayatında sayısız ödül alan, üst üste 'Yılın Yorumcusu' seçilen Beşiktaşlı yazar Kanat, 'sivri' yorumlarına kızanlar olsa da, spor camiasında beyefendiliğiyle hep saygı gördü. Hastalığına inat; mesleğine duyduğu aşkla SABAH ve atv'deki tüm gençlere taş çıkartan futbol camiasının 'Kazım Baba'sı ile keyifli bir röportaj yaptık. Dobralığından ödün vermeyen Kanat yine suya sabuna dokundu; sorularımıza 'kendi üslubuyla' yanıt verdi. Sağlık durumunun iyiye gittiğini belirten Kanat, yeni bir tedavi yöntemiyle bir-iki ay sonra aslan kesileceğini söyledi...

* 'Santra' programının ismi nasıl doğdu? Siz mi buldunuz bu ismi?
'Santra' benimle büyüyen bir isim oldu. 15 yıldır 'Santra' ismi SABAH gazetesinde başlamıştı. Daha sonra, çalıştığım bütün radyolarda program ismi oldu. Sonra SkyTürk'te yaptık bu programı. Bir ara CNN Türk de kullanmıştı bu ismi ama sonra özür dileyerek geri iade ettiler bize.

* Patenti size ait yani bu ismin?
Bu, şahsımla ilgili. Çünkü 15 yıldır 'Santra' ve Kazım Kanat yan yana. Artık bir marka oldu. Ama marka değeri, SABAH ve atv'ye ait.

KADROMUZ DEĞİŞTİ!

* Programın kadrosunda bir değişiklik olmuş. Cüneyt Tanman da aranıza katılmış...
Şimdiye kadar programa emeği geçen arkadaşlara çok teşekkür ederim. Benim sorumluluğumda birlikte çalıştık. Bu yıl da, yine benim sorumluluğumda devam edeceğiz. Bu yıl programda yine Mustafa Çulcu var ve Fenerbahçeli eski futbolcu ve yorumcu Selçuk Yula var. Galatasaray yorumcusu Cüneyt Tanman da, aramıza yeni katıldı.

* Programın içeriğinde de farklılıklar olacak mı bu yıl? Örneğin konuk almayı düşünüyor musunuz programa?
Hayır, konuk olmayacak. 'Santra'nın özelliği şu; biz bilirkişiyiz! Cuma, cumartesi ve pazar günleri bütün maçlar oynanıp, bütün programlar yapıldıktan sonra; futbol eksperi ve uzmanlar grubu olarak yorum yapacağız. Bu yıl bir sürprizimiz de olacak. atv Spor Servisi ve SABAH'ın desteğiyle her hafta bir haberi kovalayacağız. Hani; 'haber kutsal, yorum hür' deriz ya... Haberi hiç saptırmadan verip, yorumda müthiş bir özgürlük yapacağız.

KEŞKE, ÇAKAR DA OLSAYDI!

* Futbol programları çoğu zaman kavgalara sahne oluyor. Ama 'Santra'da buna çok fazla rastlamadık...
Evet, 'Santra'da kavga gürültü pek olmamıştır. Hoş espriler olmuştur Ahmet Çakar'la... Keşke Ahmet Çakar da olsaydı aramızda. RTÜK de bu konuda çok titiz. Türk dilini bozacak kelimeler konuşmuyoruz. Kahvede okey oynarken seyredip, birilerine küfreder gibi konuşmak yok bizde.

* Ahmet Çakar neden ayrıldı 'Santra'dan?
Ahmet Çakar'a büyük paralar teklif ettiler. Diyeceksiniz şimdi; "Kazım Kanat sana teklif etmediler mi?" Bana da ettiler... Söyleyeyim de, rahatlayayım. Başkaları 10 verdiği halde gitmeyip atv'de 1'e kalıyorum yıllardır. Çünkü bu müessesenin bir etik bakışaçısı var ve hâlâ devam ediyor. Kaç yönetim değişti, bu bakışaçısı değişmedi. Sağlık sorunlarımın hepsini çözüyorlar, hastane masraflarım devam ediyor çünkü... Müessesenin bana yaptığı bu insani davranışa, ben de bu şekilde cevap vermeye çalışıyorum.

* Ahmet Çakar reytingi yüksek bir yorumcu. Sizce kendisi 'Santra'nın izlenirliğini artırıyor muydu?
Atv ve 'Santra' olarak hedeflediğimiz nokta reyting değil, öncelikle prestij... Reyting kaygımız kesinlikle olmadı. Zaten kendi rakiplerimizle savaşımızda hep bir numaraydık. Büyük farkla öndeydik hatta... Avrupa Şampiyonası'nda da 'Santra' başarısını belgeledi. Bizim hakem yorumcumuz, hiçbir programdaki hakem yorumcularına benzemiyor. Bütün hakem yorumcuları ki buna Erman Toroğlu ile Ahmet Çakar da dahildir, "Bir gün Merkez Hakem Komitesi Başkanı olacağız" diyor. İdealleri bu... Oysa 'Santra'daki Mustafa Çulcu, zaten bu görevi yapmış bir isim. Yani onların varmak istediği noktadan geldi ve yanımda oturuyor kendisi. Ayrıca toplumda saygınlığı olan, hiç yıpranmamış bir isim...

* Futbol programlarında genellikle üç büyük takımın yorumcularını ya da eski futbolcularını görüyoruz. Neden Anadolu takımlarını temsil eden yorumcular da olmuyor?
İşte ben de, acaba biz de mi bu hatayı yapıyoruz diye düşündüm ve hâlâ da düşünüyorum. Bunu atv yönetimine de ileteceğim. Türkiye'nin en kaliteli, en centilmen ve en entelektüel spor yazarı bizde; SABAH'ın yazarı İskender Gönen... Kendisi Trabzonspor'un efsane oyuncusu... O da olabilir programda. Her an, bir sürpriz yapabiliriz.

KADINLAR DAHA FANATİK!

* Biraz da taraftarlardan konuşalım. Türkiye'de, statlarda çok küfrediliyor. Bu durumu neye bağlıyorsunuz? Futbolu daha çok erkeklerin sevmesinden kaynaklanıyor olabilir mi?
Evet, gerçekten de statlarda küfür var. Ama statlar, Türk toplumunu yansıtıyor aslında. Bu ülkede, 'Recep İvedik filmine 5 milyon kişi gitmiş işte... Bir de kimse farkında değil ama aslında kadın taraftarlar erkeklerden daha fanatik. Kadınlar erkeklerden daha öfkeli ve daha sert maç seyrediyor. Kadınların öyle hanım hanımcık maç izlediklerini görmüyorum hiç. Biz 'Santra' programında kesinlikle kadın-erkek ayrımı yapmıyoruz. 'Santra'yı bütün sporseverler izleyebilir. Bütün kadınlar, erkekler ve gençler seyredebilir bizi. Biz, bu programı herkes için yapıyoruz. Programımızda, herkesin anladığı dilden konuşuyoruz.
Haberin fotoğrafları