kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Karadeniz arılarının sütü uzun yaşamanın sırrı mı?

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
22.08.2008
Arı kovanlarından sağılarak elde edilen 'arı sütü' sağlıklı beslenme kaynağı olarak gösteriliyor. Prof. Dr. Kadriye Sorkun 'doğal ilaç' olarak tanımladığı arı sütünün hastalıklara karşı direnci artırarak insan ömrünü uzattığını söylüyor..
Aslında ömürleri 45 gün olan arıların 5 yıl yaşamasına neden olan arı sütü, ilaç gibi tavsiye ediliyor. Çin, Japonya ve Amerika'da yoğun olarak kullanılan arı sütlerinin yeni kaynağı ise Karadeniz. Kozmetikten beslenmeye birçok alanda kullanılan ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisinden anti-aging özelliğine kadar birçok niteliği bulunan arı sütleri; Türkiye'de de toplanmaya başlandı. Kraliçe arılara verilen ve her kovanda çok nadir olarak bulunan arı sütleri, özellikle Rize Hemşin bölgesindeki arı kovanlarından sağıldı. Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Kadriye Sorkun, doğal ilaç olarak gösterilen arı sütünün bilimsel olarak kanıtlanmış etkilerini anlattı:

KIRIŞIKLIKLARI ÖNLER

* Arı sütü gerçekten mucizevi etkilere mi sahip?
Arı sütü işçi arıların salgı bezlerinden salgılanan ve ana arı ile genç larvaların beslenmesinde kullandıkları bir gıda maddesidir. Arı sütü ile beslenen ana arının ömrü 5 aydan 5 yıla çıkabiliyor. Arı sütünde ana arının niçin bu kadar büyük, uzun ömürlü, üretken ve diğer arılarla mukayese edildiğinde daha fazla enerjiye sahip olduğunun sırrı saklıdır. Ana arı, daha çok arı sütü ile beslenir ve bu sayede bahsedilen tüm bu özellikleri kazanır.

* Arı sütünün başlıca faydaları nelerdir?
Arı sütü bağışıklık sistemini güçlü tutmak için doğal besin olarak kullanılmakla beraber; yoğun antibiyotik kullanan, radyoterapi ve kemoterapi alan hastalarda ve enerji ihtiyacı olan sporcularla, gelişme problemi olan çocuklarda tüm dünya ülkelerinde destekleyici bir besin olarak kullanılmaktadır.

HÜCRELERİ YENİLER

* Arı, bu sütü nasıl üretir?
Arı sütü, işçi arılar tarafından özellikle ana arıyı beslemek için kafa içi salgı bezleri ile yutak bezlerinden salgıladıkları sütlaç kıvamında krem renkli, buruk lezzette bir sıvı olup; mucizevi bir üründür. Pek bala benzemez. Her kovanda çok az miktarda bulunur ve bunlar toplanır.

* Arı sütünün içeriği nedir?
İçeriğinde proteinler, glusidler ve aminoasitler vardır. Ayrıca arı sütünde yüksek miktarda vitamin, mineral tuzlar ve oligo elementler de yer almaktadır. Arı sütündeki temel besin öğelerinin oranları, ürünün doğasına bağlı olarak üretim yapılan bölgenin iklim koşullarına göre değişiklik gösterebilmektedir.

TABLETLERİ SATILIYOR
* Arı sütünü nasıl bulabiliriz?
Arı sütü saf ve taze halde, bala karıştırılmış, polenle karıştırılmış, suyu uçurulmuş draje veya tablet olarak da satılıyor. Kozmetik endüstirisinde de geniş alanlarda kullanılıyor. Yaşlanmayı giderici kremler ve yüz sütlerinin yanında saç bakım ürünlerinde ve şampuanlarda da, arı sütüne yer verilmektedir.
Haberin fotoğrafları