kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kıyafeti giymeden aynada gösteren teknoloji geliyor

MENEKŞE ATASELİM
Damat ve Tween'in sahibi Süleyman Orakçıoğlu, tekstilde 'akıllı etiket' dönemi başlatıyor. Etiketin içine yazılacak yazılım sayesinde, denenmek istenen kıyafet giyilmeden aynadan üstünüzde görülebilecek..
İsmi tekstil sektörüyle bütünleşen, Damat ve Tween markalarının sahibi Süleyman Orakçıoğlu, teknoloji şirketi kurdu. Orka Group bünyesinde kurulan 5'inci şirket olan ve teknolojinin tekstil ile entegrasyonu üzerinde çalışmalar yapan Ordisc Technology, Türkiye'de ilk kez tekstil sektöründe RFID (Radio Frequency Identification-Radyo Frekansı ile Tanımlama) etiketleme yapmaya başladı. Henüz yalnızca 8 bin parçalık özel bir koleksiyonda kullanılan bu sistemde, etiketlerin üzerindeki küçük çipe aktarılan yazılım, her ürüne bir kimlik numarası veriyor. Etiketlerde ürünün renginden bedenine, kumaşının üretim yerinden cinsine kadar pek çok bilgiyi içeren, 255 karaktere kadar uzayabilen kodlar oluşturuluyor. Depolara da yerleştirilen bu sistem, ürünlerin yaydığı radyo dalgalarını algılayan okuyucular sayesinde, 15 dakikada depodaki tüm etiketli ürünleri sayıyor, bilgileri sisteme aktarıyor.

ÇİPİ DE ÜRETECEK
Dünyanın pek çok yerinde kullanımda olan RFID etiketleme sistemini Türkiye'ye taşıyan Orakçıoğlu, sistemi paket haline getirdikten sonra diğer markalardaki kurulumunu da yapacaklarını belirtti. "Birçok marka kullanıma geçmek için sistemi oturtmamızı bekliyor" diyen Orakçıoğlu, etiketleri Türkiye'de üretmek istediklerini, bu takdirde maliyetin de azalacağını söyledi.