kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Küçük esnafa tanınan faizsiz kredi imkanı

Yeni Haber
Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla 5 bin küçük esnafa bankalar aracılığıyla verilecek faizsiz kredide ''şahıs firması'' zorunluluğu aranmasının, daha önce kurumsallaşma adına limited şirkete dönüşen esnafı düşündürdüğü bildirildi.

KOSGEB Adana Başkan Vekili KOBİ uzmanı Danyal Peker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, imalatçı esnaf ve sanatkarları sıfır faizli kredi desteğinden yararlanmak üzere 20 Ağustostan itibaren bankalara başvurunun alınmaya başladığını anımsattı.

Peker, kredi imkanından sadece şahıs firmalarının yararlanabildiğine dikkati çekerek, ''Bu nedenle çok sayıda limited şirket sahibi üyemiz, (Biz daha önce KOSGEB teşviki ile kurumsallaşma adına limited şirkete dönüştük. Şimdi bu krediden faydalanamıyoruz) diyerek serzenişte bulunuyorlar'' dedi.

Limited şirket üyelerinin, şahıs şirketine yeniden dönüş imkanını sorguladıklarını ancak, bunun mümkün olmadığını ifade eden Peker, ''Yeniden şahıs firmasına dönmek isteyenler bile oluyor. Ancak, yeni bir şahıs şirketi kurmak en az bir ay süre gerektirdiğinden bu girişimde bulunanlar zaman aşımına takılır'' dedi.

Peker, kredinin verilmesi koşuluyla ilgili KOSGEB'in herhangi bir tasarrufunun söz konusu olmadığını, KOBİ'lere de verilmesi konusunda kendilerine bilgi ulaşmadığını ifade etti.

BEKLENEN KUYRUK OLUŞMADI

Merkez Bankası'nın gecelik borç verme faizinin yüzde 20,25 düzeyinde olduğu piyasa koşullarında sıfır faizli kredinin büyük ilgi görmesini beklediklerini belirten Peker, ''Ancak, Akbank, Türkiye Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası Adana'da iki günde toplam 20 başvuru aldı'' dedi.
Kredi imkanının duyurulmasının ardından son 15 günde Adana KOSGEB'e 200 civarında yeni başvuru olduğunu belirten Peker, şöyle devam etti:
''Bankalara yapılan kredi başvurularının ilk iki günde yetersiz gibi görünmesi sanırım bankaların titizliğinden kaynaklanıyor olabilir. Çünkü, bu kadar cazip krediyi herkes kullanmak ister. Bazı esnafımızın KOSGEB üyeliği olmaksızın bankalara gittiklerini öğreniyoruz. Sınırlı başvurunun evrak eksiğinden kaynaklandığı düşüncemiz ağır basıyor.

Bir başka konu da KOSGEB'e kayıtlı, tüm yükümlülüklerini yerine getirmiş herkese de kredi verilemiyor. Kişi hakkında yasal kredi takibi varsa ya da tebliğ ettiği geliri 6 ay sonra ödemeye başlayacağı taksitin altında kalıyorsa bu durumda da bankalar kredi talebini geri çevirebiliyor. Bankalar, kredi talebinde bulunan herkes için diğer başvurularda olduğu gibi titiz bir araştırma yapıyor.''

Başvurunun son günü henüz açıklanmayan ancak, ayrılan ödenek bitinceye kadar devam edeceği belirtilen uygulamaya göre, imalatçı esnaf ve sanatkarlar, sıfır faizli, ilk 6 ayı ödemesiz 18 ay vadeli uygulama kapsamında 25 bin YTL'ye kadar kredi kullanabilecek. Kadın imalatçı esnaf ve sanatkarlara verilecek kredinin üst limiti ise 30 bin YTL olacak. Yaklaşık 5 bin esnaf ve sanatkara 125 milyon YTL'lik kredi kullandırılacak.

AA