kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Askeri gemiler Montrö Sözleşmesine göre geçti"

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
"Askeri gemiler Montrö Sözleşmesine göre geçti"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Boğazlar'dan geçen askeri gemilerin Montrö Sözleşmesi'ne göre geçtiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Öğretmenevi'nde düzenlenen AK Parti Güneysu 3. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Kafkasya'da meydana gelen gelişmelere değindi.

Rusya Federasyonu, Gürcistan ve Azerbaycan'da resmi temaslarda bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, yeni bir hamle başlattıklarını söyledi. ''Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'' adı altında yeni bir platform oluşturduklarını kaydeden Erdoğan, Kafkaslar'da sıkıntı olmamasını ve bu bölgenin huzur ve refah bölgesi olmasını istediklerini ifade etti.

Gürcistan'ın, Türkiye'nin yakın komşusu olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, ''Bağırsak sesimiz duyuluyor. Bu denli yakın olduğumuz bir yere, biz, sessiz kalamayız. Onun için elimizden geleni yapacağız'' dedi.
Konuşmasında, CHP ve medyaya yönelik eleştirilerde de bulunan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Şimdi ana muhalefet yine başladı konuşmaya. Çok şey bildiği için değil. Boğazlardan geçen gemiler... Montrö Sözleşmesi'ne göre, anlaşmasına göre yapılması gereken neyse, o yapılmaktadır. Küsuratı üzerinde durmayacağım. Toplamda 45 bin ton ancak savaş gemisi geçebilir ve bunlar Karadeniz'e kıyısı olmayan ülkelerdir. Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler için böyle bir sınırlama yoktur. Yani bizim orada istediğimiz kadar gemi bulundurma hakkımız var. Rusya'nın da var. Ama kıyısı olmayanların böyle bir hakkı yok. Tek ülke 30 bin tondan fazla gemiyi Karadeniz'e sokamaz ama toplamda 45 bin ton gemi sokabilir.

Şimdi diyor ki, efendim filanca gemi diyor. Tonun bilmem işte, 15 bin tonun üzerindeymiş. Gitmeden konuşuyorlar. 15 binin üzerinde de olabilir, 16 binin de. Bakın biliyorsunuz hastane gemisi sokmak istediler. Bunun tonajı 69 bin tondu. Hemen Dışişleri Bakanlığımıza talimatımızı verdik ve dedik ki, katiyen. Nasıl bundan önce sokmadıysak, şimdi de sokmayız. Çünkü Montrö buna müsaade etmiyor ve 69 bin tonluk hastane gemisi Karadeniz'e girmedi. Onlar da makul karşıladılar. Israr etmediler. Biz, anlaşmalar neyse bu anlaşmalara herkesin sadık kalmasını isteriz.''

''MİLLİ HEYECAN HEPİMİZİ KUŞATMALI, SARMALI''

''Artık Türkiye'de duruşu olan bir Hükümet var. Dik duran ama dikleşmeyen bir Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti var. Bunu böyle biliniz'' diyen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bu milletin onuruyla kimseyi oynatmayız. Milletimizin başını öne asla eğdirmeyiz. Öyle gazetelerde siyasi rant elde etmek için bu tür başlıkları atanlar da lütfen bu ülkenin itibarına gölge düşürmesinler. Bunu da çok açık söylüyorum. Televizyon haberlerinde milletimizin onuruyla oynayacak haberler lütfen yapılmasın. Buna da dikkat edin. Bunlar, hiç bir zaman ne o televizyon kanallarına, ne de o gazetelerin köşe yazarlarına hiç bir şey kazandırmaz.

Bazı şeylerde tabi ki yüreğimiz acıyor. Bakıyoruz ki, destek olacakları yerde köstek olma gayretleri var. Ne yaptığımızı, ne ettiğimizi kalk ilgili bakanlıklarımızdan öğren. Bilmiyorsun madem öğren. Ondan sonra haberi yapacaksan yap. Aleyhte bir haber yapılıyor diye onun üzerine atlama. Bu ülkede milli meseleler gündeme geldiğinde milli heyecan hepimizi kuşatmalı, sarmalı. Ama milli heyecanı bile bizimle paylaşamayan, o milli heyecandan uzak olanlar varsa onları da sandığa havale ediyorum.''

AA