kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Türk halkını sevindirdiğim için çok mutluyum"

Yeni Haber
29. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda atletizmde 10 bin ve 5 bin metrede 2 gümüş madalya kazanarak Türk spor tarihine geçen Elvan Abeylegesse, ''Türk halkına böyle bir sevinç yaşattığım için ben de çok mutluyum'' dedi...
Elvan Abeylegesse, Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, antrenörü Anatoliy Bychkov, 5 bin metrede yarışan diğer Türk sporcu Alemitu Bekele Degfa ile Alemitu'nun antrenörü Ertan Hatipoğlu, olimpiyat köyünde Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Abeylegesse, ''Yarış çok güzel geçti. Çok mutluyum. Burada 2 gümüş madalya kazandım. Benim için çok güzeldi. Bu başarı sadece benim ve hocamın değil, arkamızda bizi destekleyen kulübüm ve insanlar var. Onlara da çok teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Kendisine güvendiği için her iki yarışta da gümüş madalya kazanmasını sürpriz olarak görmediğini belirten Abeylegesse, 10 bin ve 5 bin metrede, gerisinde kaldığı Etiyopyalı Tirunesh Dibaba hakkında ise, ''Bu yıl çok formda. Zaten dünya rekorunu da kırdı'' dedi.

Pekin'deki başarısının Türkiye'de büyük yankı yapmasının, zaman zaman da eleştirilmesinin hatırlatılması üzerine de Abeylegesse, ''Gazeteleri okumamam benim için avantaj oldu. Bütün Türk halkının sevindiğini biliyorum. Ben de onlara bu sevinci yaşattığım için ayrıca mutluyum'' diye konuştu.

BYCHKOV: ''ELVAN'IN ÖZEL DOKTORU YOK''

Abeylegesse'nin antrenörü Rus Anatoliy Bychkov ise, sporcusunun, verilen taktiği çok iyi uyguladığını anlatarak, bunun sonucunda da başarının geldiğini söyledi.

Bychkov, başka bir taktik uygulaması durumunda Elvan'ın, yarışta 1. olan Dibaba'yı geçip geçemeyeceği biçimindeki bir soruya ise, ''Yok. Şimdilik biraz zor. Tam anlamıyla bir kapalı kutu. Yanında 4 tane çalışanı var. Çok zor. Elvan'ın özel doktoru yok. Özel doktor ve masör mutlaka gerekiyor. Elvan'a da artık ekip gerekiyor. Bakacağız, federasyonla konuşacağız'' dedi.

Konuşmasında Atletizm Federasyonu'na da kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Bychkov, kamp konusunda her türlü kolaylığın sağlandığını kaydetti.

TERZİ: ''İLKLERİ YAŞADIK''

Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi ise, öncelikle Elvan Abeylegesse'nin çok profesyonel biçimde bu sporu yaptığını vurgulayarak, ''Adım adım başarı merdivenlerini çıkıyor. Türkiye'ye ilkleri yaşattı, 2 tane gümüş madalya kazandı. Kendisine ve antrenörüne çok teşekkür ediyorum. Biz, sporcularımızı hazırlarken kulüplerimizle birlikte hareket ediyoruz. Doktor olarak da kamp merkezlerine zaman zaman Rusya'dan getirdiklerimiz oldu. Gerektiğinde doktor ve masör de getirtebiliyoruz. Ekip olarak çalışmanın büyük faydaları var'' diye konuştu.

Türkiye'nin, Pekin-2008'e 16 atletle katıldığını, 2 gümüş madalya kazandığını hatırlatan Terzi, ''Atletizm bakımından burada ilkler yaşandı. Bundan da mutluyum. Bir gün Dibaba da geçilebilir. Atletizmde geçilmeyen sporcu yok. Ama bu yıl hakikaten dünya rekoru da kırdı ve form düzeyi çok yüksek. Antrenörümüzün çok akıllı taktikleriyle gümüş madalya geldi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum'' dedi.

Türk atletizmi için ileride çok daha güzel şeylerin olacağını anlatan Terzi, ''2012 için aday kadrolarımızı yaptık. 2016 aday kadrolarımız da hazırlanıyor. Bugünkü 16 atlet sayımız oralarda 20'ye, 25'e çıkacak. Planlı, projeli olarak çalışmalarımız devam ediyor'' diye konuştu.

Oyunların ardından Atletizm Federasyonu'nun seçimli genel kurul toplantısı olacağını ifade eden Terzi, başkanlığa yeniden aday olacağını bildirdi.
Terzi, Alemitu Bekele Degfa'nın da 5 bin metrede 7. olmasının da başarı olduğunu kaydetti.

''BAYRAK KONUSUNDA TÜRK HALKINDAN ÖZÜR DİLİYORUM''

Terzi, Abeylegesse'nin 2. olduğu dünkü yarışın ardından, kendisine saha içinde tur atması için Türk bayrağı verilememesinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek, ''Bu konuda Türk halkından özür diliyorum'' dedi.

Terzi, bayrak krizi konusunda şunları kaydetti:

''Olmaması gereken şeyler bazen oluyor. Hakikaten çok titiz davrandığınız bazı konularda eksiklikler olabiliyor. Ben o konuda Türk halkından özür diliyorum. 2 tane büyük Türk bayrağı getirmiştik. Birisi Elvan, diğeri Alemitu içindi. Ama bayrak verme konusunda görevlendirdiğimiz arkadaşımızın görevlilerle olan istenmeyen durumu nedeniyle tutuklanma oldu ve bayrağı Elvan'a veremedik. Ama 10 bin metre yarışında vermiştik, 5 bin metrede niye vermeyelim? Değişik mantıklarla yazılar çıkıyor. Ama bizim milliyetçiliğimiz de, Türk bayrağımız da gönlümüzde. Yıllarca bu sporu da yaptık, Türk bayrağını gururla taşıdık, İstiklal Marşımızı gururla dinlettik. Bizden o konuda hiç kimsenin şüphe etmemesi gerekiyor. Elvan bizim kızımız, Türk halkı onu zaten bağrına bastı.''

Yarışta 7. olan Alemitu Bekele Degfa ise, ilk kez 5 bin metrede koştuğunu hatırlatarak, sıralamasından memnun olduğunu belirtirken, antrenörü Ertan Hatipoğlu da, ''Tam ona göre bir yarıştı. Ben, sıralamasından memnun olduğumu söyleyemem'' diye konuştu.

Türkiye'ye oyunlar tarihinde bir olimpiyatta 2 madalya kazandıran ilk sporcu olan Elvan Abeylegesse, Pekin-2008'de kazandığı 2 gümüş madalyasıyla olimpiyat köyünde gazetecilere poz verdi.
19:00
Galatasaray - Denizlispor
Turkcell Süper Lig (LİG TV)
21:00
Sivasspor - Kayserispor
Turkcell Süper Lig
21:00
Hacettepe Spor - Bursaspor
Turkcell Süper Lig
21:00
İ.B.B. Spor - Eskişehirspor
Turkcell Süper Lig
21:45
Gaziantepspor - Fenerbahçe
Turkcell Süper Lig (LİG TV)
Haftanın Maçları
1. Hafta
 Galatasaray 4  
  Denizli 1  
 Hacettepe 1  
  Bursa 2  
 İ.B.B. Spor 0  
  Eskişehir 0  
 Sivas 0  
  Kayseri 0  
 Gaziantep 1  
  Fenerbahçe 0  
 Trabzon -  
  Ankaraspor -  
 Konya -  
  Ankaragücü -  
 G.Birliği -  
  Kocaeli -  
 Antalya -  
  Beşiktaş -  
Haftanın Maçları
1. Hafta
 Galatasaray Denizli Cumartesi 19:00  
 Hacettepe Bursa Cumartesi 21:00  
 İ.B.B. Spor Eskişehir Cumartesi 21:00  
 Sivas Kayseri Cumartesi 21:00  
 Gaziantep Fenerbahçe Cumartesi 21:45  
 Trabzon Ankaraspor Pazar 19:00  
 Konya Ankaragücü Pazar 21:00  
 G.Birliği Kocaeli Pazar 21:00  
 Antalya Beşiktaş Pazar 21:45