kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Polonya gemisi Çanakkale Boğazı'nda.

ABD Boğaz'ı geçti, Rusya tepki verdi

ABD'nin Gürcistan'a insani yardım taşıyan ilk savaş gemisi dün Boğaz'dan geçti. Ancak Rusya'nın "Operasyon şüphe verici" açıklaması, Karadeniz'de suların ısındığı yorumlarına yol açtı..
Türkiye ile ABD arasında kısa süreli bir krize yol açan ve Gürcistan'a insani yardım götüreceğini açıklayan ABD savaş gemilerinden ilki, dün Boğazları geçti. ABD gemisinin yanı sıra bir Polonya askeri gemisi de NATO tatbikatı çerçevesinde Boğaz'dan geçti. Yunanistan'ın Girit Adası'ndan yola çıkan ABD ve Polonya'ya ait 2 askeri gemi, dün sabah Çanakkale Boğazı'ndan geçti. Polonya'nın "General Pulasky" adlı askeri gemisi, saat 08.00'de, ABD'nin "Mc Faul-74" adlı gemisi ise saat 08.30 sıralarında Çanakkale Boğazı'na giriş yaptı. Saat 09.15'de Çanakkale önüne ulaşan gemileri, meraklı vatandaşlar dürbünlerle izledi ve fotoğraf çekti. İki gemi, kılavuz kaptan aldıktan sonra yollarına devam etti. Türk Sahil Güvenlik botunun eşlik ettiği gemilerden "General Pulasky" Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'ne, Romanya'nın Köstence limanına yanaşacağı bilgisini verdi.



BATTANİYE VE MAMA...
ABD'nin "Mc Faul-74" gemisi ise varış limanını bildirmezken, yükünü "bebek maması, battaniye ve hijyen kiti" olarak bildirdi. Türkiye'nin insani yardım için verdiği izin çerçevesinde Mount Whitney ve Dallas adlı ABD gemileri de Boğazlar'dan geçecek. Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, yabancı bayraklı askeri gemilerin, Karadeniz'e çıkış için, Montrö Sözleşmesi bağlamında Türkiye'ye yapılan bildirimlere uygun olarak Türk Boğazları'ndan geçtiği belirtildi.

'AŞIRI ŞÜPHE VERİCİ'
Ancak Rusya cephesinden gelen açıklamalar, Moskova'nın son gelişmelerden pek de "hoşnut" olmadığını ortaya koyuyor. Rusya Genelkurmay Başkan Yardımıcısı, Anatoly Nogovitsyn tarafından, dün sabah saatlerinde yapılan "Rusya'nın bakış açısından, ABD'nin savaş gemileri ile yürüttüğü insani yardım operasyonu son derece şüphe vericidir" açıklaması da, bunun en net kanıtı. Nitekim uluslarası hukuk ve güvenlik uzmanları da, ABD'nin asıl amacının bu yolla Rusya'ya gözdağı vermek olduğunu ve bunun olası yeni bir krizi tetikleyebileceği endişelerini dile getiriyor.

TKP'DEN PROTESTO
Çanakkele Boğazı'ndan geçen 2 askeri gemi akşam saat 18.00 sıralarında İstanbul Boğazı'na ulaştı. Gemilerin geçişi sırasında Dolmabahçe Meydanı'nda toplanan TKP üyesi yaklaşık 200 kişilik grup, başta ABD olmak üzere NATO ve Türkiye'yi protesto etti. 20 metre uzunluğunda, üzerinde "Yankee Go Home" yazılı pankartı açıp slogan atan grup ellerindeki NATO bayrağını ateşe verdi.

Mustafa KAYA, İbrahim KANSOY, Gürkan DÜZENLİ İSTANBUL Ceyda KARAASLAN / ANKARA