kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

400 sayfalık taslak

Yeni Haber
Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinde, "Yol Haritasını" belirleyen Hükümet Ulusal Program çerçevesinde hazırladığı paket için start verdi. 400 sayfalık taslak çalışma ilgili bakanlara son şeklini vermeleri için sunuldu. Çalışmalar Meclis'in yeni yasama yılına kadar ivedilikle hazırlanarak Meclis'e sunulacak.

AKP Hükümeti'nin, Türkiye'nin AB üyeliğinde, "Yol Haritasını" oluşturan Ulusal Programda yer alan siyasi kriterler önemli açılımları da beraberinde getiriyor.

Ekim ayında Meclis'in açılmasıyla birlikte gündeme gelecek yasal düzenlemeler arasında Siyasetin finansmanı, Mal bildirimi ve siyasi etik komisyonunun kurulması, Siyasi Partiler Yasası, Kamu denetçiliği ve dokunulmazlıklara yeni kriterler gibi önemli değişiklikler yer alıyor.

AKP TASARRUFU DEĞİL, AB KRİTERLERİ

Ulusal Program çerçevesinde yapılması öngörülen değişikliklerin, Meclis gündeminde sert tartışmalara yolaçması bekleniyor. Gelecek sert tepkilerin önüne geçilmesi için AKP yerine TBMM Başkanı uzlaşı arayacak. TBMM Başkanı Köksal Toptan bu amaçla Meclis'te grubu bulunan siyasi partilere, "Uzlaşı Komisyonu" kurulması için çağrıda bulunacak. İktidar da getirilecek eleştirileri karşılarken, "AKP'nin tasarrufu değil, AB'nin kriterleri arasında yer alıyor" diyecek.

Öte yandan "Ulusal Program" çerçevesinde yapılacak yasal düzenlemeler, Hükümetin Meclis'e göndereceği tasarıların yanı sıra milletvekilleri tarafından yasa teklifi olarak da sunulacak.

ÖNCELİK PARTİ KAPATMAYA VERİLECEK

Bu süreçte gündeme getirilecek düzenlemeler arasında, en dikkat çekici olanı Siyasi Partiler Yasası'nda yapılacak değişiklik. Sözkonusu değişiklikte, siyasi partilerin kapatılması zorlaştırılıyor ve kapatma için dayanağın Venedik Kriterleri ile şiddete endekslenmesi de bulunuyor

Yine düzenlemeler içerisinde, "Kamu Denetçiliği Kurumu" oluşturulması için anayasal zemin hazırlanması öncelikli düzenlemeler arasında yer alıyor.

MAL BİLDİRİMİNDE GİZLİLİK İLKESİ KALKACAK

Öne çıkanlar düzenlemeler arasında Mal Bildirimi Yasası'ndaki değişiklikler var. Buna göre, mal bildirimindeki gizlilik ilkesi kalkacak. Kamu görevlileri ve kamuoyunda ön planda olan bazı sektörlerin temsilcilerine de mal bildirimi şartı getirilecek. Haksız mal edinenlere hapis cezası verilecek. Milletvekilleri belirlenecek miktarın üzerinde hediye alamayacak, devlet kuruluşları, dernekler, devletten yardım sağlayan ve vergi muafiyetli vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında, sendikalarda görev alamayacak. Kamu imkanları seçimlerde kullanılamayacak. Dokunulmazlıklara da yeni kriterler getirilecek. Milletvekili, belediye başkanı adayları ile siyasi partiler, seçim kampanyası harcamalarının tümünü açtıracakları seçim hesabından yapacak. Kural dışı davrananların mazbataları iptal edilebilecek. Milletvekili ve belediye başkanı adaylarının seçim harcaması belirlenen miktarları geçemeyecek.

DOKUNULMAZLIKLARA YENİ KRİTERLER

Dokunulmazlıklara da yeni kriterler getirilecek. Dokunulmazlıklar AB uyum çerçevesinde milletvekilleriyle sınırlı olmayacak.

Bu arada, TBMM'den geçmediği için AKP hükümetinin AB yo5lunda frene bastığı şeklinde eleştirilere yolaçan ve Meclis gündeminde bekleyen pek çok tasarısı ve teklif de Ulusal Programın içerisinde yer alıyor.

Bunlardan; 1534 maddeden oluşan ve 50 yıl aradan sonra ilk kez köklü bir değişiklik yapılan Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, İcra İflas Kanunu, Su Ürünleri Kanunu, Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi, Suç Gelirlerinin Aklanması, Araştırılması, El Konulması, Müsaderesi ve Terörizmin Finansmanına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Türkiye Denetim Standartları ve Kamu Gözetimi Kurumu Kanunu Tasarısı, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Tasarısı, Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı Hükümetin "Ulusal Program"ında yer alıyor.

(ANKA)