kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baykal: Boğazlardan geçiş Montrö'ye aykırı olursa konuyu Meclis'e taşırız

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Baykal: Boğazlardan geçiş Montrö'ye aykırı olursa konuyu Meclis'e taşırız
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin kendisini Kafkasya'daki yangından uzakta tutma çabasında olması gerektiğini söyledi.

Gürcistan'a insani yardım götürmek amacıyla Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçişine izin verilen ABD savaş gemilerinin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne aykırı olması durumunda konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıyacaklarını anlatan Baykal, "Montrö Sözleşmesi konusunda Türkiye çok dikkatli davranmalı." dedi.

Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Necmettin Erbakan'ın ev hapsini kaldırmasından ise memnun olduğunu belirtti.

CHP Genel Başkanı Baykal, İzmir'deki basın kuruluşlarının temsilcileriyle kahvaltıda biraraya geldi.

Ortadoğu'da yakın bir gelecekte sıcak çatışmalar ve gerginlik yaşanabileceğini kaydeden Deniz Baykal, Türkiye'nin böyle bir dönemde, din bağının sebep olacağı çatışmanın dışında kalması gerektiğini dile getirdi.

Kafkasya'daki sıcak gelişmelere de değinen Baykal, "Türkiye, Kafkasya'daki sıcak gelişmeyi yakından takip etmelidir. Ülke, bu bölgede Rusya ile ABD arasında gelişen ilişkiler ağına çekilmek isteniyor." açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi konusunda fevkalede dikkatli davranması gerektiğini vurgulayan Baykal, "Türkiye, Karadeniz'de bir çatışmanın önlenmesine yönelik olarak Montrö ile büyük bir sorumluluk yüklenmiştir. Bu konuda millbir dayanışma içinde Montrö Sözleşmesi'ni sahiplenmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Ermenistan-Türkiye futbol milltakımları arasında oynanacak maç için aldığı davete de değinen CHP Genel Başkanı, "Türkiye olarak bu coğrafyada sakın ha Azerbaycan'ı üzmeyelim. Bu olağanüstü coğrafyada Azerbaycan, Türkiye'nin gerçek dostudur. Bu bölgede böyle bir dosta ihtiyacımız var." dedi.

Konuşmasının büyük bölümününde AK Parti hakkında açılan kapatma davası ve Anayasa Mahkemesi'nin kararını değerlendiren Deniz Baykal, gerekçeli kararın gecikmesini eleştirdi. Mahkemenin AK Parti'nin laikliğe karşı eylemlerin odağı olduğu tespitini yaptığını belirten Baykal, "AK Parti için şimdi alçak gönüllü olma zamanıdır. Eleştirileri dikkate alma zamanıdır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül'ün rektör atamalarını da eleştiren Baykal, kadrolaşma amacı taşıdığını iddia etti. AK Parti'nin Anayasa değişikliği özlemi içinde olduğunu da kaydeden CHP Genel Başkanı, Anayasa Mahkemesi'nin kararı ortadayken Anayasa değişikliği yapmaya kalkışmasının çelişki olacağını ifade etti.

"AK Parti, Anayasa değişikliği isteğini bir kenara bırakmalıdır." diyen Baykal, değişiklik ihtimali ortaya çıktığı zaman gerekli mücadeleyi vereceklerini anlattı.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Deniz Baykal, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan İşçi Partisi (İP) Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever'in, hasta olmasına rağmen tahliye edilmemesi konusnda şunları söyledi: "Hukukun insani problemler karşısında duyarsız kalmasını daha önce gördük. Hukuku işletiyoruz denerek bir vatandaşımız (Kuddusi Okkır) hayatını kaybetmişti."

Davanın esasına girmek istemediğini belirten Baykal, işin çığrından çıktığını öne sürdü.

Baykal, Erbakan'ın affıyla ilgili soruya is şu cevabı verdi: "Memnun olduğumu ifade etmek isterim. Yaşlı ve hasta eski bir başbakanın hapis hayatından kurtulmasını memnuniyetle karşılıyorum."

Deniz Baykal, buna rağmen Cumhurbaşkanı affının, mahkeme kararıyla ortaya çıkan durumu değiştirmediğini de söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli ile ilgili iddialar konusuna da değinen Baykal, "Siyasi hayatta rüşvet ve yolsuzluk iddiaları her dönem ortaya atılır fakat cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir iddia, bu olaydaki kadar net, somut, belgeli ve açık şekilde ortaya konmamıştır. Alacak verecek kişiler, tanıklar protokol imzalamışlardır. Rüşvetin şartları, paranın miktarı, her şey belirtilmiştir. Bu kadar somut bir kanıtlama hiç yaşanmamıştır." dedi.

Baykal, 2009'daki yerel seçimde aday gösterecek isimlerin de en kısa zamanda belirleneceğini, şu ana kadar alınmış bir kararları olmadığını sözlerine ekledi.

(CİHAN)